SEGRE

PANORAMA

Iglesias crida a la mobilització antifeixista per frenar Vox

Apunta directament a ERC i PDeCAT, que van recolzar la moció de censura contra Rajoy || Els independentistes acusen el PSOE d’“homologar” l’extrema dreta

Manifestació ahir pel centre de Màlaga contra la irrupció de Vox al Parlament d’Andalusia.

Manifestació ahir pel centre de Màlaga contra la irrupció de Vox al Parlament d’Andalusia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va reclamar ahir que, més enllà d’un acord per als Pressupostos, es construeixi un “front antifeixista” amb els partits que van donar suport a la moció de censura que va donar la presidència del Govern a Pedro Sánchez per construir una “alternativa democràtica” a l’extrema dreta, en la qual situa PP, Ciutadans i Vox.

En una entrevista a La Cafetera, per al dirigent morat l’escenari polític passa per “reconstruir la majoria de la moció de censura” per crear un front “antifeixista” i ha apuntat directament a forces catalanes com ERC i PDeCAT.

El president del Parlament crida els polítics a establir “un cordó” en contra de l’extrema dreta

Vox proposa l’expulsió d’emigrants, fins i tot si aquests són legals, si han comès delictes

Milers de persones es concentren en diverses capitals andaluses contra la irrupció de Vox

“Espero que ERC i PDeCAT prenguin nota del que està passant, que afecta i molt els ciutadans catalans”, va advertir, assegurant que no es tracta només de la qüestió dels PGE. “Seria important que ens ajuntéssim tots amb la intenció de construir una alternativa democràtica”, va assegurar. “Parlem d’alguna cosa més enllà dels Pressupostos, de la necessitat de construir un compromís de direcció d’Estat”, va afirmar Iglesias. Segons ell, “per ser demòcrata cal ser antifeixista”, una cosa que, segons el seu parer, no han entès ni PP ni Ciutadans.

Les forces independentistes van culpar ahir l’auge de l’extrema dreta a Andalusia la “connivència” del PSOE amb Vox, a l’“homologar” el seu discurs de “mà dura” contra el sobiranisme. El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va remarcar que el PSOE ha d’entendre que es van equivocar greument” a l’avalar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya i validar el discurs del “a por ellos”.

A l’anar “de la mà de discursos molt durs contra Catalunya” i mostrar gestos de “connivència amb la demagògia ultra” l’últim any, segons la seua opinió, el PSOE ha contribuït a “homologar” Vox.

En la mateixa línia, la vicepresidenta del PDeCAT i diputada al Congrés, Miriam Nogueras, va cridar el PSOE a “reflexionar”. “No és que s’hagi blanquejat la ultradreta, és que s’ha homologat”, va afegir.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va ampliar la responsabilitat de l’auge de l’extrema dreta a PP i Ciutadans, però va incidir que també és culpa de la “passivitat” del PSOE, que “ha adobat el terreny perquè determinades actituds i discursos s’estiguin blanquejant” a Espanya.

El diputat de la CUP Vidal Aragonés va demanar als andalusos teixir un “front antifeixista” davant de la irrupció de Vox, i va atribuir els seus bons resultats que a la campanya electoral PP i Cs han “atiat l’anticatalanisme i la xenofòbia”.

Per la seua part, el president del Parlament, Roger Torrent, de visita oficial a Brussel·les, va instar els polítics a tot Espanya a establir “un cordó” perquè l’extrema dreta no formi part de les institucions.

Finalment, el president de Vox, Santiago Abascal, va dir que responsabilitzarà Pablo Iglesias, de tots els “atacs, violència i amenaces” que pateixin a partir d’avui després de la seua crida a la mobilització antifeixista. Ahir milers de persones van participar en diverses manifestacions contra Vox a les capitals de províncies andaluses, com Sevilla, Màlaga i Granada.

Vox defensa el tancament dels “organismes destinats a crear estructures paral·leles a l’Estat”, com televisions autonòmiques, defensors del poble, consells consultius o agències meteorològiques. Exigeix la derogació de la llei de violència de gènere, la “persecució efectiva de denúncies falses” i la “creació d’un ministeri de la Família” i promou la “defensa de la vida des de la concepció fins a la mort natural” i la “defensa de la custòdia compartida com a regla general”.

Vol la fi de l’Estat autonòmic i la llei de l’avortament La supressió de l’Estat autonòmic, la derogació de les lleis de violència de gènere i de memòria històrica, la deportació d’immigrants legals que cometin un delicte i la suspensió de l’espai Schengen figuren entre les mesures que conformen l’ideari de Vox, que ha irromput al Parlament andalús amb 12 escons. Així, reclama suspendre l’autonomia catalana “fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme”, així com il·legalitzar els partits “que persegueixin la destrucció de la unitat territorial de la nació”, suprimir el requisit del coneixement de la llengua cooficial en l’accés a la funció pública i agreujar les penes per “ofenses i ultratges a Espanya i els seus símbols”. Demana transformar l’Estat autonòmic en un “Estat de Dret unitari”, amb “un sol govern i un sol parlament per a tot Espanya”. El partit de Santiago Abascal insta a deportar els “immigrants il·legals” als seus països d’origen i també els que “estiguin de forma legal” però que hagin “reincidit” en la comissió de delictes lleus o n’hagin comès algun de greu.

tracking