SEGRE

PANORAMA

PP i Cs es postulen per governar i Susana Díaz descarta dimitir malgrat les pressions del PSOE

La presidenta en funcions assegura que no abandona i es reivindica per liderar la junta i frenar l’extrema dreta de Vox || Els ultres afirmen que no obstaculitzaran una majoria alternativa

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP i Cs van exposar ahir les seues primeres intencions a Andalusia, on, malgrat haver estat segona i tercera forces, pretenen governar mitjançant pactes, en els quals Vox exerciria un paper destacat, darrere d’un PSOE que en àmbit estatal obre la porta a la dimissió de Susana Díaz, encara que la seua executiva regional la va ratificar.

L’endemà de les eleccions autonòmiques va deixar clar que el panorama polític andalús no serà fàcil d’aclarir, ja que els diferents actors volen el seu paper protagonista i no estan disposats a cedir ni a mostrar les seues cartes des del primer moment.

La direcció del PSOE ha obert la porta a la dimissió de Díaz al capdavant dels socialistes andalusos

Anticapitalistes exigeix a Pablo Iglesias que suspengui les primàries i canviï les seues estratègies

La direcció federal del PSOE va obrir ahir la porta a la dimissió de Díaz al capdavant dels socialistes andalusos si fos necessari per garantir la governabilitat d’Andalusia, una possibilitat que va tancar la presidenta en funcions de la Junta, que va rebre la confiança de l’executiva regional del partit. “Tots tenim molt assumit que el nostre paper està subordinat a l’èxit del nostre projecte polític i amb generositat tots estem a disposició de l’organització”, va dir el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos. Tanmateix, Susana Díaz, va afirmar que ha guanyat les eleccions, que vol formar govern i que hauria dimitit si hagués perdut.

La intenció de Díaz és que Cs doni suport al PSOE i per això es posarà en contacte amb tots els partits constitucionalistes, entre els quals no inclou Vox, que situa “a l’extrema dreta”.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va evitar fer declaracions a Polònia sobre el resultat i el seu únic comentari públic sobre això va ser un tuit en el qual es ratifica en el seu projecte polític davant la por.

Mentrestant, el líder del PP andalús, Juanma Moreno, va instar la socialista que no s’agafi a “un clau cremant” buscant “pactes impossibles” perquè el seu temps a Andalusia “ha passat”, i va demanar a Cs i a Vox que no estiguin pensant en “càlculs electorals” i s’avinguin a pactar amb ell. Moreno confia “entendre’s amb Cs” perquè els andalusos “no perdonarien un exercici de tacticisme polític o de cofoisme” i també va considerar que estan capacitats per arribar a “un punt de trobada” amb Vox.

En aquesta mateixa línia, el líder del PP, Pablo Casado, va reclamar als altres partits que no busquin algun tipus de “geometria electoral variable” per evitar que sigui el seu partit el que lideri el canvi.

Per la seua part, el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, va demanar al PP i al PSOE que siguin “responsables” i no bloquegin un canvi a Andalusia, encara que en última instància, si no hi ha un acord, no va descartar “cap escenari”, inclosa l’opció de Vox, perquè governi el candidat taronja, Juan Marín. Cs posa sobre la taula un govern en solitari amb suport del PP i del PSOE i només tanca la porta a la possibilitat que governin els socialistes.

El candidat de Cs, Juan Marín, va instar Díaz a plantejar-se “poder donar” suport a un govern del seu partit, que després dels resultats electorals veu “legitimat” per presidir Andalusia.

Davant de la possibilitat d’un pacte, el president de Vox, Santiago Abascal, va assegurar que la seua formació “mai” serà un “obstacle” perquè hi hagi a Andalusia una majoria alternativa i va recalcar que, si en depèn, s’acabarà amb el “règim de corrupció i clientelisme que representa el PSOE”.

Per la seua part, Endavant Andalusia va considerar que han “resistit” però no han “complert” i va descartar qualsevol tipus de pacte amb altres forces polítiques perquè l’escenari actual és que Ciutadans i el PP dirimeixin “qui governa amb el suport de Vox”. Anticapitalistes, el corrent de Podem a què pertany la líder andalusa Teresa Rodríguez, va exigir a la direcció de Pablo Iglesias que desconvoqui les primàries per elegir les llistes a les eleccions generals i escometi una “reflexió critica urgent” després del resultat electoral.

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.EFE

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.EFE

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.

Susana Díaz contactarà amb els partits per formar govern.EFE

tracking