SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

El Parlament condemna l'Executiu de May per ocultar informació

Denuncia desacatament del Govern, que es compromet a donar totes les dades del pacte del Brexit || L’advocat de la UE diu que Londres podria revocar el ‘divorci’

La primera ministra britànica, Theresa May, després de la primera reunió de negociació del Brexit, ahir.

La primera ministra britànica, Theresa May, després de la primera reunió de negociació del Brexit, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera jornada de negociacions de l’acord del Brexit al Parlament britànic va donar ahir una derrota a la primera ministra britànica, Theresa May. La Cambra dels Comuns va donar suport a la moció que acusa el Govern anglès de “desacatament” al Parlament per no haver publicat tota l’anàlisi legal que es va rebre sobre l’acord, com li exigia un mandat anterior. L’Executiu de May es va comprometre a entregar tota aquesta informació legal sol·licitada.

En una decisió sense precedents, un total de 311 diputats davant de 293 van votar a favor d’impulsar un procés contra l’Executiu. Tots van considerar que l’informe resumit que va oferir aquest dilluns a la cambra l’advocat general de l’Estat, Geoffrey Cox, no va ser suficient. La moció, que commina el Govern a publicar l’anàlisi completa de Cox, va ser presentada pel Partit Laborista, el Partit Nacionalista Escocès (SNP), Partit Democràtic Unionista (DUP) d’Irlanda del Nord –socis de l’Executiu–, el Partit Liberal Demòcrata, el gal·lès Plaid Cymru i els Verds.

Al tancament d’aquesta edició, s’esperava que May fes una compareixença sobre aquesta decisió del Parlament britànic. No obstant, abans del debat, la primera ministra britànica va sol·licitar el suport dels diputats a l’acord del Brexit, apel·lant al seu “compromís” amb el país.

D’altra banda i durant el matí d’ahir, l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), Manuel Campos Sánchez-Bordona, va afirmar que el Regne Unit pot revocar “unilateralment” la notificació de la seua intenció de retirar-se de la Unió Europea i frenar, per tant, el Brexit. Encara que no són vinculants, les conclusions de l’advocat general sí que acostumen a marcar el camí que segueix el tribunal europeu a la seua sentència.

En un altre ordre de coses, el líder euroescèptic, Nigel Farage, principal promotor del Brexit, va anunciar que abandona definitivament el Partit per a la Independència del Regne Unit (UKIP). Farage va ser l’ideòleg del Brexit i va aconseguir elevar el debat fins a tal punt que el que ocupava en aquell moment el càrrec de primer ministre, David Cameron, es va veure obligat a convocar un referèndum.

tracking