SEGRE

FRANCIA FISCALITAT

Macron congela sis mesos l'augment dels impostos als carburants per les protestes

El primer ministre, Édouard Philippe, subratlla que el Govern gal ha pres nota de la “còlera” social || Els Armilles Grogues estan “insatisfets” perquè l’anunci només busca “calmar la situació”

Disturbis a París durant les protestes dels Armilles Grogues del cap de setmana passat.

Disturbis a París durant les protestes dels Armilles Grogues del cap de setmana passat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president francès, Emmanuel Macron, va fer ahir marxa enrere en el seu pla per apujar els impostos dels carburants, del gas i de l’electricitat a partir de l’1 de gener de l’any que ve. Així, tal com va anunciar el primer ministre, Édouard Philippe, l’Executiu gal va acordar congelar durant sis mesos l’aplicació del paquet de noves mesures fiscals sobre aquests productes a causa de les protestes del moviment dels Armilles Grogues, que van experimentar el moment àlgid el cap de setmana passat amb importants disturbis a París. “Desenes de milers de francesos han expressat la seua còlera”, va destacar el premier, alhora que va posar èmfasi que “cap taxa mereix posar en perill la unitat de la nació”. No obstant, va advertir que el Govern no renunciarà a “lluitar contra la contaminació i contra el canvi climàtic”, encara que va precisar que és necessari “acompanyar els francesos en aquesta transició”.

La suspensió de l’entrada en vigor dels nous gravàmens sobre els carburants, el gas i l’electricitat costarà a les arques de l’Elisi un total de 2.000 milions d’euros. D’aquesta manera, Macron es veurà obligat a retallar despeses per poder complir amb l’objectiu de dèficit del 2019, fixat en el 2,8 per cent. En paral·lel, Philippe i els representants dels Armilles Grogues van suspendre la reunió que tenien prevista ahir a la tarda a la seu del primer ministre francès a Matignon.

La popularitat de Macron se situa en el 23%, per sota de la d’Hollande en el mateix punt del mandat

Segons van explicar fonts pròximes al partit, la suspensió va estar motivada per les amenaces que van rebre els líders del moviment de protesta per part d’altres membres. Per la seua part, a través de les xarxes socials, els mateixos Armilles Grogues es van mostrar “insatisfets” amb l’anunci del gabinet francès perquè, al seu entendre, únicament busca “calmar la situació”.

“Els francesos ja no volem les molles, volem la baguet sencera”, van remarcar, alhora que també es preguntaven què passarà d’aquí a sis mesos, en el moment en què aquestes mesures entrin en vigor. Malgrat tot, la popularitat de Macron s’ha vist ressentida per la pitjor crisi que ha afrontat des que va arribar a la presidència.

Així doncs, segons una enquesta publicada ahir per Paris Match, el nivell de popularitat del mandatari se situa en el 23 per cent. Aquesta xifra és inferior a la del predecessor, François Hollande, considerat el líder més impopular de la història moderna país, en el mateix punt del mandat.

Normalitat a la Jonquera després de setmanes de retencions

La frontera de la Jonquera va recuperar ahir la normalitat després de setmanes de retencions a l’autopista AP-7 i a la carretera N-II derivades de les protestes dels Armilles Grogues en territori francès. Sonia Martínez, alcaldessa d’aquesta localitat empordanesa, va explicar que “acumulem tres caps de setmana i dies com ahir amb molts problemes de mobilitat i amb les principals carreteres col·lapsades. Els veïns no poden més i els més afectats són els comerciants”, alhora que es va admetre haver passat unes setmanes “molt dures”. De fet, el president de l’Associació de Comerciants de la Jonquera, Bruno Comas, va explicar que les mobilitzacions a la Catalunya Nord, a l’altre costat de la frontera, els han fet perdre un 70 per cent de la facturació en comparació amb les mateixes dates de l’any passat. “Aquí vénen molts francesos a comprar i no ha vingut ningú durant tres setmanes”, va assenyalar.

tracking