SEGRE

ART URBÀ

Banksy, geni o vàndal? proposa la primera exposició de la seua obra

L’artista critica que es cobri entrada per veure la seua obra

Banksy, geni o vàndal? proposa la primera exposició de la seua obra

Banksy, geni o vàndal? proposa la primera exposició de la seua obraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El geni i el brètol, el provocador i l’artista. Totes les cares de Banksy estan retratades en l’exposició que ha obert les seues portes en IFEMA, una experiència "multisensorial" que inclou 28 obres originals i 45 reproduccions d’edició limitada que parlen de política, violència i consumisme.

"Banksy és l’artista que sempre trenca les normes, però la seua finalitat no és aquesta, sinó posar el focus en els problemes del món. La nostra exposició també trenca les normes, perquè està feta sense el consentiment del mateix artista?, ha assenyalat Alexander Nachkebiya, comissari de l’exposició, durant la presentació a la premsa.

"Banksy, geni o vàndal?" és la primera gran mostra a Espanya sobre aquest grafiter anònim, l’obra del qual s’entén com una forma de protesta contra el mode de vida imperant en la societat, contra el sistema polític, la guerra, el consumisme o la hipocresia de l’art contemporani, que són només alguns dels assumptes que aborda una exposició que podrà visitar-se fins el 10 de març de 2019.

El recorregut s’inicia amb una instal·lació audiovisual envoltant creada especialment per a la mostra; després, en la penombra de cada sala, brillen una sèrie d’obres originals, escultures, instal·lacions, vídeos i fotografies que permeten que al final del recorregut el visitant pugui votar si Banksy és un "geni" o un "vàndal".

"La mostra no està pensada per vendre el seu art, però si algú vol comprar una obra, podem connectar-lo amb el col·leccionista i si hi ha acord, podria adquirir-la", ha apuntat Nachkebiya després d’assenyalar que el cost total de l’exposició és de 15 milions de lliures i que el preu de les obres varia entre les 25 lliures i els 1,7 milions.

La peça més cara és un enorme grafiti pintat sobre un mur de maó titulat com "Stop Esso, en al·lusió a la campanya que va llançar Greenpeace l’any 2000 per boicotejar a aquesta petrolífera pels seus efectes nocius sobre el medi ambient.

També destaquen les serigrafies originals d’obres tan conegudes com "Codi de Barres, Riu ara" o "L’amor està en l’aire", així com una reproducció de l’estudi de l’artista i una sala en la qual els visitants poden veure’s així mateixos a diverses pantalles, el que es tradueix com una crítica a les càmeres de vigilància que al Regne Unit graven de mitjana 300 vegades al dia a una persona.

Es tracta d’una "experiència multisensorial" que no busca ser una "retrospectiva" de l’artista, sinó donar a conèixer la profunditat dels seus treballs, ha puntualitzat Rafael Giménez, soci director de Sold Out, la companyia que organitza l’exposició juntament amb IQ Art Management.

Entre les obres més reconegudes que s’exhibeixen, resplendeix una serigrafia original de la sèrie "Nena amb globus", similar a la que "es va autodestruir" en Sotheby’s després de ser subhastada per més d’un milió d’euros, i que està acompanyada d’una pantalla en la qual es reprodueixen peces informatives que van comptar la notícia a tot el món.

Aquesta acció va ser una de les provocacions més mediàtiques de Banksy, que no autoritza cap exposició en el seu nom per defensar el seu anonimat i la seua independència del sistema.

Quan la mateixa exposició que arriba a Madrid es va obrir a Moscou i Sant Petersburg - on ha estat visitada per més de 500.000 persones- el grafiter va deixar una publicació xarxes socials en la que comentava que no li semblava una mica "divertida" i en la qual va mostrar el seu descontentament amb la idea que es cobri diners al públic per veure el seu art.

Tanmateix, Nachkebiya ha explicat a Efe que totes les obres de l’exposició procedeixen de col·leccionistes privats i que "no van nàixer" per ser públiques.

"L’exposició és totalment legal i no hi ha controvèrsia ni mancada d’ètica. Si Banksy no l’autoritza és, senzillament, perquè és Banksy", recalca el comissari, que precisa que totes les obres han estat llogades directament als col·leccionistes.

El preu de l’entrada per veure-les en l’espai 5.1 del recinte firal IFEMA de Madrid varia entre els 12,90 euros i els 14,90 euros més despeses de gestió.

Banksy, geni o vàndal? proposa la primera exposició de la seua obra

Banksy, geni o vàndal? proposa la primera exposició de la seua obraEFE

Banksy, geni o vàndal? proposa la primera exposició de la seua obra

Banksy, geni o vàndal? proposa la primera exposició de la seua obraEFE

tracking