SEGRE

PANORAMA

El Govern francès investigarà l’arrest massiu d’estudiants en una protesta

Implicats en protestes organitzades al liceu a Mantes la Jolie

El Govern francès investigarà l'arrest massiu d'estudiants en una protesta

El Govern francès investigarà l'arrest massiu d'estudiants en una protestaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre francès d’Educació, Jean-Michel Blanquer, ha anunciat avui que s’investigarà la detenció massiva de joves suposadament implicats en protestes organitzades al liceu a Mantes la Jolie i va considerar "xocants" les imatges de desenes d’ells obligats per la policia a agenollar-se.

"La imatge és forçosament xocant", va admetre Blanquer en una entrevista concedida avui a l’emissora France Inter en relació amb un vídeo que està suscitant polèmica, gravat ahir en un centre educatiu Jules Saint Exupéry d’aquesta ciutat de la perifèria de París.

Allà apareixen 146 joves de genolls, majoritàriament amb les mans al cap, vigilats per les forces de l’ordre que els havien detingut poc abans per haver participat suposadament en aldarulls.

Blanquer va demanar "cura" a l’hora d’interpretar aquestes imatges, va subratllar que "estem en un clima de violència excepcional" i va explicar que tot va començar amb uns joves aliens al liceu, "professionals de la violència", que van aconseguir arrossegar alguns alumnes i van cremar papereres, van robar bombones de gas i van atacar a la policia que "va tractar de neutralitzar-los".

"Van passar coses molt greus", va indicar abans d’afegir que la major part dels arrestats han estat posats en llibertat ràpidament, mentre que alguns seran presentats davant del jutge, i que es durà a terme una investigació administrativa.

Segons el ministre, a tot França hi va haver ahir uns 300 centres educatius pertorbats per les protestes dels alumnes, dels quals 80 van ser bloquejats. Es van produir nombrosos incidents, la qual cosa va acabar amb més de 700 detencions.

Aquest moviment dels estudiants ha sorgit al caliu de la protesta de les "armilles grogues" que viu França des de fa setmanes, i que va degenerar en violència dissabte passat a París i en diferents punts del país.

El president francès, Emmanuel Macron, que no s’ha pronunciat públicament des de la seua arribada de la cimera del G20 de Buenos Aires diumenge passat malgrat la gravetat de la crisi, ho farà "a començaments de la setmana vinent", ha avançat avui el president de l’Assemblea Nacional, Richard Ferrand.

La raó que no parli abans de la convocatòria de les "armilles grogues" per a una nova manifestació dissabte a París que es tem que degeneri en violència és perquè no vol "atiar el foc", segons Ferrand.

Davant dels temors que com la setmana passada es repeteixin dissabte les escenes de guerrilla urbana, el primer ministre, Édouard Philippe, va anunciar ahir a la nit que s’està preparant "una mobilització excepcional" amb 89.000 agents de les forces de l’ordre a tot el país, dels quals 8.000 a París.

Són xifres superiors als 65.000 policies i gendarmes desplegats la passada setmana.

El Govern francès investigarà l'arrest massiu d'estudiants en una protesta

El Govern francès investigarà l'arrest massiu d'estudiants en una protestaEFE

tracking