SEGRE

CONFLICTE GOVERN

Moció de censura contra Macron per la crisi dels Armilles Grogues

Socialistes, comunistes i França Insubmisa sumen forces contra el president gal || L’Elisi es compromet a complir el dèficit malgrat no apujar impostos

El president francès, Emmanuel Macron, diumenge passat a París.

El president francès, Emmanuel Macron, diumenge passat a París.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’esquerra francesa va anunciar ahir que aquest dilluns presentarà una moció de censura contra el president, Emmanuel Macron, per la gestió de la crisi dels Armilles Grogues. Els diputats socialistes, comunistes i de França Insubmisa uneixen així les forces per “demostrar als francesos que hi ha altres possibilitats” de governar el país, en paraules del portaveu del Partit Socialista, Olivier Faure. Altrament, “si la ira no troba alguna forma d’alleujament a les institucions, tornarà al carrer”, va alertar.

Així mateix, es va mostrar confiat que “durant els pròxims dies augmenti el nombre de signants” de la moció. Amb tot, el partit governamental La República en Marxa té majoria absoluta a l’Assemblea Nacional. En paral·lel, encara s’ha de veure a quina fórmula recorrerà l’Executiu de Macron per compensar els 2.000 milions d’euros que deixarà d’ingressar la hisenda gal·la després d’haver renunciat al nou impost sobre els carburants a causa de la pressió dels Armilles Grogues. El ministre de Finances, Bruno Le Maire, va avançar que serà necessari reduir la despesa pública en una quantitat similar. “Si necessitem accelerar les retallades impositives, hi estic a favor, però en aquest cas ha d’anar de la mà d’un descens de la despesa pública”, va explicar.

Malgrat la rectificació de Macron i l’anunci que no apujarà els impostos als carburants, el moviment dels Armilles Grogues manté les mobilitzacions per demà. Després dels disturbis que van tenir lloc el cap de setmana passat a la capital francesa, l’empresa operadora de la Torre Eiffel va anunciar ahir que el monument tancarà aquest dissabte. “Les manifestacions anunciades el dissabte 8 a París no ens permeten rebre els visitants en condicions segures”, va manifestar la companyia en un comunicat. Així mateix, l’anunci de noves mobilitzacions han portat la lliga francesa de futbol a suspendre alguns partits d’aquest cap de setmana. En aquest sentit, no es descarta que s’acabin suspenent tots els encontres. Per la seua banda, la popularitat de Macron segueix en caiguda lliure i ha baixat al 18 per cent, segons assenyala un sondeig d’ahir de YouGov.

tracking