SEGRE

PANORAMA

Torra demana “solidaritat” als demòcrates i que donin suport “a la lluita catalana”

És rebut pel president d’Eslovènia

Quim Torra, durant la reunió amb el president d’Eslovènia, Borut Pahor.

Quim Torra, durant la reunió amb el president d’Eslovènia, Borut Pahor.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Quim Torra va lamentar ahir des d’Eslovènia que “l’anticatalanisme dóna vots” i va assegurar que, per aquest motiu, Espanya “mai es reformarà per admetre les aspiracions de Catalunya”. Torra va viatjar a Eslovènia coincidint amb el quarantè aniversari de la Constitució i va ser rebut pel president del país, Borut Pahor. En aquest sentit, Pahor és el primer mandatari d’un estat que rep un president de la Generalitat des de l’inici del procés. A més, es dóna la circumstància que Eslovènia es va independitzar unilateralment de Iugoslàvia l’any 1991, la qual cosa va portar a un breu conflicte amb Belgrad que va acabar decantant-se a favor dels eslovens.

En una conferència a Ljubljana, Torra va lloar la “via eslovena” cap a la independència i va parlar de “sacrifici, capacitat d’organització i esperança” com unes de les “lliçons apreses” de l’1-O.

Sobre la Carta Magna, Torra va tornar a insistir que és “una gàbia per a la llibertat d’expressió de Catalunya”

Igual que durant el viatge a Suïssa, el president va fer una crida a la “mediació internacional” com a única opció per aconseguir que l’Executiu de Pedro Sánchez negociï amb Catalunya. Així mateix, va apel·lar a la “solidaritat” de tots els demòcrates del món perquè donin suport “a la lluita catalana”. Pel que fa a la Constitució espanyola, Torra va dir que “va ser una oportunitat perduda” i que en lloc de convertir-se en “una porta” per a les aspiracions d’autodeterminació “s’ha convertit en una gàbia, en una presó per la llibertat d’expressió”. Torra va remarcar que només un 17 per cent dels catalans defensen la Carta Magna i que “quaranta anys més tard tenim presos, exiliats i polítics en vaga de fam”, va lamentar després de preguntar al públic quin tipus “de democràcia” és Espanya si permet aquesta situació.

Per una altra banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, va pressionar ahir Torra per reunir-se el pròxim dia 21 de desembre a Barcelona: “Mantinc la meua paraula.”

tracking