SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El procés, més internacional

Posada de llarg del Consell per la República amb un acte amb centenars de persones a Brussel·les || Torra i Puigdemont insisteixen a cridar a la unitat independentista com a via d’èxit

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, al costat de Puigdemont, ahir.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, al costat de Puigdemont, ahir.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell per la República es va presentar ahir a Brussel·les en un acte en què els líders sobiranistes van emfatitzar la “unió de l’independentisme” com a element clau per al “triomf”, i també van reivindicar l’entitat com a necessària per “internacionalitzar la qüestió catalana”. Així ho van defensar el president de la Generalitat, Quim Torra, i Carles Puigdemont. Torra va assegurar que “estem disposats a tot per ser lliures” fent referència a Eslovènia, país que va visitar de forma oficial aquesta setmana, i va explicar que les seues autoritats “van apostar per la independència amb totes les conseqüències”. Puigdemont va afirmar que sense “unitat”, l’independentisme “perdrà la seua autoritat moral” i va defensar el Consell com “l’espai indicat per conjurar la unitat estratègica” del sobiranisme i com “un instrument per verificar davant del món la voluntat efectiva de fer la república”.

Tots dos van presidir l’acte que va tenir lloc al teatre KVS de la capital belga, on van assistir diputats d’ERC i Junts per Catalunya, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, alguns consellers i ciutadans anònims. La CUP, tanmateix, no va ser-hi perquè va considerar que l’acte va ser un “simbolisme” i que el Consell no té com a “objectiu la ruptura democràtica amb Espanya”. La sessió es va iniciar amb el clam unànime del públic cridant “llibertat, presos polítics” o “independència” o “Puigdemont, el nostre president” i algun crit de “Buch, dimissió”.

Aragonès va protagonitzar un dels moments més entranyables al final de la gala, quan ell i Torra es van abraçar i l’audiència va aplaudir aquesta mostra d’unitat. L’exconseller Toni Comín, en el seu discurs, va dir que “la pregunta que ens hem de fer és si volem acabar el camí que vam començar l’1-O, per dur que sigui, perquè el tram que queda per arribar al final, no ens enganyem, serà dramàtic”, amb referència a la república catalana. Així mateix, Comín va explicar que el Consell actuarà en cinc àmbits: polític, internacional, jurídic, difusió i d’estudis i coneixement. “Els dos principals són el polític i l’internacional”, va aclarir.

De fet, Antoni Comín serà un dels integrants del consell fundacional de l’entitat, elegits per Puigdemont i que exerceixen el càrrec a títol personal. La resta són els exconsellers Lluís Puig i Clara Ponsatí; Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC; Toni Castellà; Meritxell Budó, i Neus Torbisco-Casals.

D’altra banda, el president del centre gallec de Brussel·les on es va celebrar el concert emmarcat en l’acte del Consell, Miguel Palomo, va assegurar que “possiblement ens castigaran amb una suspensió de les subvencions” per haver acollit l’esdeveniment, després de la pressió que van rebre tant de la Moncloa com la Xunta.

Els CDR tallen l’AP-7 a l’Ampolla i la Diagonal de Barcelona Més de 200 membres dels CDR van tallar ahir l’AP-7 a l’altura de la localitat tarragonina de l’Ampolla fins passades les 22 hores en resposta a l’actuació dels Mossos d’Esquadra a les càrregues de Girona i Terrassa de dijous. Sol·licitaven la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, i reclamaven la llibertat dels independentistes presos i la república catalana. El conflicte amb un camió de mercaderies perilloses que va intentar saltar-se la protesta va ser el més crític del dia. Responent a la crida de l’Ampolla, tres-centes persones es van manifestar a Barcelona davant la delegació del Govern espanyol i van tallar la Diagonal i el passeig de Gràcia en solidaritat amb els presos. Ja solien fer aquesta concentració de forma setmanal, però ahir van decidir ampliar el recorregut i tallar carrers de Barcelona.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, al costat de Puigdemont, ahir.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, al costat de Puigdemont, ahir.SEGRE

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, al costat de Puigdemont, ahir.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, al costat de Puigdemont, ahir.SEGRE

tracking