SEGRE

El PSOE assegura que al Govern no "li tremolarà la mà" per aplicar el 155

Avança mesures "valentes" com a resposta a les actuacions de la Generalitat respecte als mossos, els CDR i les declaracions del president Torra

El tall de l'AP-7 per part dels CDR el passat cap de setmana.

El PSOE assegura que al Govern no "li tremolarà la mà" per aplicar el 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE no descarta que l’Executiu de Pedro Sánchez respongui immediatament a l’ocorregut aquest cap de setmana a Catalunya amb una nova aplicació de l’article 155, si es donen les condicions constitucionals per a això, i assegura que no "li tremolarà la mà, com no li va tremolar en el passat". La portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Esther Peña, ha explicat en una roda de premsa que el Govern està ultimant un estudi sobre les mesures que pot adoptar dins del marc constitucional perquè la "conculcació de drets" que, segons el seu parer, s’ha produït a Catalunya amb la "complaença" del Govern autonòmic i l’"abandó de funcions" de Torra tinguin "conseqüències importants".

Peña ha avançat que "en les pròximes hores" es coneixeran aquestes mesures "valentes" amb què el Govern socialista respon a les actuacions de la Generalitat respecte als mossos, els CDR i les declaracions del president Torra cridant a la "via eslovena". Per al PSOE, les declaracions de Torra encoratjant a una "insurrecció violenta com a via de solució" a Catalunya són un "error", un "absolut disbarat" i una "gran temeritat", pel que ha advertit que "algú haurà d’explicar de manera urgent aquesta barbaritat a què volen sotmetre els ciutadans de Catalunya".

Els socialistes consideren a més que els incidents i les barreres aixecades en els peatges de les carreteres pels Comitès de Defensa de la República (CDR), coincidint amb les hores centrals de l’operació tornada pel pont de la Constitució, han de tenir conseqüències, perquè "ni es poden tancar les vies, ni es pot acabar amb la lliure circulació dels ciutadans". Després de subratllar que la situació que està vivint Catalunya és de "greu deteriorament" social i de l’Estat del benestar i els serveis públics, així com de la convivència, ha cridat als independentistes a no crear més problemes. També ha acusat a Torra de fer la "sensació que no sap quin és la seua posició, que no és una altra que assegurar la convivència i la seguretat" dels ciutadans catalans, i li ha advertit de que "no pot inhibir-se" davant de situacions com les generades pels CDR.

Sobre si el PSOE dóna per acabada la via de l’apaivagament empresa pel Govern amb la Generalitat, Peña ha recalcat que la seua "màxima continua sent diàleg i recerca de la convivència". "D’allà no ens mourem, aquesta és la marca PSOE", ha defensat, i ha confirmat que els socialistes tampoc no renunciaran a negociar els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019 amb els grups catalans del Congrés.

Preguntada per si Sánchez trucarà o es reunirà amb els líders de l’oposició per acordar les decisions que pugui adoptar respecte a Catalunya, s’ha limitat a dir que la llum i els taquígrafs són a sobre de la taula, sempre que el Govern o el grup parlamentari socialista se sentin.

tracking