SEGRE

La Justícia europea afirma que el Regne Unit pot revocar el 'brexit' de forma unilateral

La Justícia europea afirma que el Regne Unit pot revocar el 'brexit' de forma unilateral

La Justícia europea afirma que el Regne Unit pot revocar el 'brexit' de forma unilateral

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar aquest dilluns que el Regne Unit té la capacitat de revocar de forma unilateral l’article 50 dels tractats europeus, el que va iniciar el procés de la seua sortida de la UE, el "brexit", en activar-se el 29 de març de 2017. La decisió de la cort amb seu a Luxemburg es va anunciar només un dia abans de la data prevista per a la votació de l’acord sobre la retirada britànica al Parlament del Regne Unit, on la primera ministra, Theresa May, no té garantits els suports necessaris per tirar-lo endavant.

El TJUE va precisar en la seua sentència que la revocació de la notificació en la qual s’informava el Consell Europeu de la decisió d’abandonar la UE, duta a terme d’acord amb els requeriments constitucionals britànics, tindria l’efecte que el Regne Unit seguiria a la Unió Europea sense canvis en el seu estatus com a Estat membre.

Per a Luxemburg, la possibilitat de retirar l’article 50 existeix mentre l’acord de retirada pactat entre Londres i Brussel·les no hagi entrat en vigor. Va afegir que si el pacte no s’ha acabat, el "brexit" es pot retirar abans que acabi el període de dos anys des que es va notificar la intenció d’abandonar la UE o qualsevol possible extensió que s’hagi afegit a aquells dos anys.

El Regne Unit va informar al club comunitari de la seua intenció d’abandonar la Unió Europea el 29 de març de 2017 i, per aquest motiu, la sortida efectiva de Londres es produirà el proper 29 de març de 2019, ja que no s’ha decidit prolongar el termini de dos anys. En qualsevol cas, l’acord de retirada encara ha de ser ratificat per parlaments com el britànic o l’Eurocambra perquè pugui entrar en vigor el proper 29 de març. A més de seguir "un procés democràtic d’acord amb els requeriments constitucionals nacionals" del país, la revocació ha de comunicar-se per escrit al Consell Europeu, òrgan|orgue que reuneix als caps d’estat i de Govern de la UE.

La revocació posa punt final al procés de sortida, segons el TJUE.

Luxemburg va recalcar que l’article 50 no aborda de manera explícita la possible marxa enrere i que, per tant, ni la prohibeix ni l’autoritza de manera expressa. D’acord amb la cort, la revocació del "brexit" reflecteix una decisió sobirana de retenir l’estatus com a Estat membre del club comunitari, un estatus que ni se suspèn ni s’altera per la notificació sobre la intenció de sortir de la UE.

Per al tribunal seria "inconsistent" amb l’objectiu dels tractats europeus de crear una unió més propera entre els pobles d’Europa forçar la retirada d’un país membre que, després de notificar la seua intenció de marxar, decideix revocar aquesta mateixa notificació mitjançant un procés democràtic.

El TJUE va agregar que sotmetre el dret a la revocació a l’aprovació unànime dels caps d’estat i de Govern dels països, com sol·licitaven la Comissió i el Consell, "transformaria un dret sobirà unilateral en un dret condicional i seria incompatible amb el principi que un Estat membre no pot ser obligat a abandonar la UE en contra de la seua voluntat".

tracking