SEGRE

GOVERN PROCÉS INDEPENDENTISTA

Pluja de crítiques a Torra al defensar la via eslovena per aconseguir la independència

El PSOE el qualifica d’“irresponsable” i Iceta ho veu un “error absolut i gran temeritat” || Ciutadans, PP i els comuns censuren el seu discurs i li recorden que al país balcànic hi va haver desenes de morts

Torra se sotmet a unes proves mèdiques abans d’iniciar el dejuni, ahir a Barcelona.

Torra se sotmet a unes proves mèdiques abans d’iniciar el dejuni, ahir a Barcelona.TWITTER GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebre durant el dia d’ahir una pluja de crítiques per apel·lar a la via eslovena per a la independència de Catalunya i el van qualificar d’“il·luminat”, “irresponsable” o “perill públic” dirigents de diverses formacions polítiques. “Els eslovens van decidir tirar endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures”, va afirmar Torra dissabte passat a Brussel·les durant la presentació del Consell per la República. Arran d’aquestes declaracions, Torra va rebre crítiques de dirigents del PSOE, PP, Ciutadans i els Comuns, alguns dels quals li van recordar que Eslovènia va aconseguir la independència de Iugoslàvia, després d’un breu conflicte bèl·lic el 1991 que va costar diverses desenes de morts. El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va considerar a Palma que el president de la Generalitat és “un il·luminat” i “un irresponsable” per apel·lar a la via eslovena i va lamentar que des de Catalunya es facin “crides a la insurrecció, i a sobre amb model”. Ábalos va insistir que és “indecent” i “tremend” plantejar un terme de secessió “amb vies que no són pròpies”, va exigir a la Generalitat que pari de proposar “camins intransitables, que juguin amb la convivència de la gent” i va assegurar que apel·lar a això és una concepció “totalitarista”.

D’altra banda, el líder del grup dels socialistes a Catalunya, Miquel Iceta, va titllar de d’“error absolut, disbarat i gran temeritat”, les declaracions de Torra. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va afirmar que el president és un “perill públic” per apel·lar a la via eslovena malgrat la “violència” i va demanar al Govern central que comenci “el requeriment previ a l’activació del 155”. Arrimadas va criticar que Torra apel·li “a un conflicte civil amb violència” quan defensa seguir la via eslovena per a la independència, un procés en el qual, va recordar, que “hi va haver desenes de morts”.

Colau apressa Torra a rectificar i afegeix que “la cohesió social està per sobre de les ocurrències” Assegura que ha pensat a “deixar-ho tot”, però diu que “mentre pugui seguir parlant, ho he de fer”

Per la seua part, el president del Partit Popular, Alejandro Fernández, va exigir que no es torni a atacar el seu partit per afirmar que “el separatisme busca la balcanització d’Espanya”, després de les declaracions de Torra. “La cosa és greu i ara ho veuen. D’acord, però si us plau, que no tornin a atacar-nos si denunciem que el separatisme busca la balcanització d’Espanya”, va afegir el dirigent popular. També l’alcaldessa de Barcelona i dirigent de Catalunya en Comú, Ada Colau, va apressar Torra a rectificar “immediatament” i va considerar que aquestes declaracions constitueixen “una greu irresponsabilitat” per a l’estabilitat a Catalunya. “Com a alcaldessa de Barcelona, demano al president Quim Torra i al seu Govern que rectifiquin immediatament”, va escriure Colau al seu compte de Twitter, i va afegir que “la cohesió social de Catalunya ha d’estar per sobre de les ocurrències i cortines de fum per tapar els problemes que tingui el Govern”.

tracking