SEGRE

PANORAMA

El Govern critica la “falta de lleialtat” de Madrid i reivindica el diàleg

Defensen l’actuació dels Mossos amb els CDR || La Moncloa confirma que el Consell de Ministres es farà a Barcelona i afirma que no pensa en un nou 155

La vicepresidenta, Carmen Calvo, ahir al Senat, amb el ministre Borrell i l’expresident Montilla.

La vicepresidenta, Carmen Calvo, ahir al Senat, amb el ministre Borrell i l’expresident Montilla.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, va criticar ahir “la falta de lleialtat institucional” de l’Executiu central per saltar-se els “mecanismes de coordinació” entre les dos administracions i interpel·lar directament als consellers en relació amb l’actuació dels Mossos el cap de setmana passat a les protestes dels CDR en algunes autopistes catalanes. “Estem sorpresos de l’actitud del Govern socialista”, va assenyalar Artadi, que també va sortir en defensa de les decisions que amb “criteris tècnics i policials” es van adoptar per “salvaguardar l’ordre públic”. En efecte, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va respondre a la carta del seu homòleg estatal, Fernando Grande-Marlaska, reivindicant que els agents van garantir la seguretat ciutadana alhora que la mobilitat en una actuació proporcionada davant de les accions dels CDR. Així mateix, va emfatitzar que es van comportar de la mateixa manera que en “episodis anàlegs” que van ocórrer a Catalunya durant l’aplicació del 155. Amb tot, la portaveu de l’Executiu va insistir en la necessitat de dialogar per donar una “solució política” al conflicte. També el diputat del PDeCAT Carles Campuzano va dir no “comprendre” el perquè de les cartes de Madrid a diversos consellers, mentre que la portaveu d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, va retreure que la Moncloa “torni a amenaçar amb un 155”. Amb tot, el diputat cupaire Carles Riera va subratllar que “els fets demostren que la via de la negociació és morta”. D’altra banda, el parlamentari d’En Comú Joan Vendrell va avisar el president del Govern central, Pedro Sánchez, que seria un “enorme error” aplicar un altre 155 a Catalunya.

Així les coses, la vicepresidenta del Gabinet, Carmen Calvo, va explicar al Senat que no és sobre la taula una nova intervenció de la Generalitat. En sintonia amb les seues paraules, Grande-Marlaska també va assegurar que els requeriments enviats a la Generalitat dilluns no constitueixen un pas previ per aplicar el 155. Per la seua part, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va recordar al Govern que una de les funcions de l’Exèrcit és defensar la Constitució. Igualment, va afirmar que el president “no està legitimat per exercir funcions públiques”. Davant d’això, el líder de Cs, Albert Rivera, va exigir als socialistes intervenir la Generalitat perquè, al seu parer, Torra no tem les “cartetes” de l’Executiu. El seu partit forçarà en el pròxim ple del Congrés una votació per demanar que s’activi el 155. També els populars van sortir ahir en bloc per demanar la intervenció de les institucions catalanes. Des de la portaveu a la Cambra Baixa, Dolors Montserrat, fins al president a Catalunya, Alejandro Fernández, van apressar a “destituir” Torra. D’altra banda, la Moncloa va confirmar que el Consell de Ministres del 21 de desembre es farà a Barcelona, després dels dubtes apuntats pel ministre de Foment, José Luis Ábalos.

tracking