SEGRE

Sánchez acusa Torra de "mentides" i promet contundència si incompleix la llei

Demana forjar un nou acord dins de la Constitució que representi els tres cinquens del Parlament que es requereixen per reformar l’Estatut

El president del Govern estatal, Pedro Sánchez, en un moment de la intervenció al Congrés-

Sánchez acusa Torra de "mentides" i promet contundència si incompleix la lleiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat aquest dimecres a l’independentisme català i al president de la Generalitat, Quim Torra, de recórrer per "desesperació" a les "mentides" perquè no tenen més arguments, i els ha advertit que serà "ferm i contundent" si incompleixen la llei. Sánchez ha endurit el seu discurs davant de l’actitud dels independentistes en la seua intervenció al ple del Congrés en el qual ha informat de les perspectives de l’Executiu entorn de la situació a Catalunya i en el qual ha lamentat especialment que Torra hagi apel·lat a la "via eslovena". "Reivindicar com ho fa l’independentismes català a la via kosovar, a la via eslovena, denota un desconeixement de la història, una manipulació inacceptable i la desesperació de qui no té ja cap argument més que la mentida per sostenir les seues posicions polítiques". Sánchez ha recordat que el 1999 va treballar per a l’ONU a Bòsnia i Hercegovina i, per tant, coneix bé tot el succeït a l’antiga Iugoslàvia. "Jo el vaig veure i el vaig viure", ha recalcat lliguis d’advertir que l’única via possible és la Constitució, l’Estatut i el diàleg. "Tot el que se situï fora d’això comptarà amb la resposta ferma, però serena, proporcional i contundent de l’Estat social i democràtic de dret", ha garantit abans de considerar que no fa falta gesticular més per deixar clara la seua determinació.

Al llarg de la seua intervenció ha establert paral·lelismes entre els independentistes i el procés del "brexit" (motiu també de la seua compareixença al Congrés) i ha dit que ambdós caminen amb retòriques paral·leles. Creu que en els dos casos s’utilitzen "greuges inventats i magnificats per la manipulació", pretenen forçar a la població a prendre decisions excloents i culpen a un tercer mentre s’obvien les responsabilitats pròpies. "En ambdós casos es demonitza qui discrepa(...) i es construeix un somieig que, en xocar amb la realitat, genera un enorme cabal de frustració que ningú no vol gestionar", ha afegit. També creu que tant en el "brexit" com en l’actuació dels independentistes se succeeixen les "fal·làcies, il·lusions falses i trampes dialèctiques" amb la màxima de "com pitjor, millor".

Les "mentides" del "brexit" creu que s’han reproduït en l’independentisme, ja que ha seguit "el mateix patró d’enganys i d’exaltació de les emocions que els seus companys de viatge britànics i ha aconseguit crispar i dividir la societat catalana i l’espanyola".

Entre aquestes mentides ha citat l’anunci que la comunitat internacional anava a reconèixer la independència de Catalunya, l’ús d’unes balances fiscals "falses" o la suposada arribada d’inversions estrangeres. "El seu discurs ha consistit a unflar els avantatges d’aquesta independència i a ocultar el sofriment dels catalans", ha afegit abans de reiterar que l’independentisme "es construeix sobre mentides per dividir i amb la complicitat de mitjans sense escrúpols per estendre falsedats".

El president del Govern espanyol ha retret també la "retòrica inflamatòria inacceptable" que s’ha escoltat en els últims dies a alguns dirigents independentistes i els seus "missatges gruixuts combinats amb un abandó de funcions del Govern que no són admissibles". Davant d’això, ha reiterat que el Govern no acceptarà que hi hagi aquest abandó de funcions en relació amb els Mossos d’Esquadra i ha recordat que després de la "injustificable inacció" dels càrrecs polítics davant dels successos del cap de setmana s’han enviat cartes al Govern perquè compleixi les seues obligacions o, altrament, es mobilitzaran forces i cossos de seguretat de l’Estat.

Sánchez ha ratificat que, malgrat les "amenaces", hi haurà Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre i ha avançat que en aquesta reunió s’aprovarà el decret de pujada del salari mínim a 900 euros. Després de fer un elogi de l’autogovern i advertir de l’"error històric" de les dretes de defensar el centralisme per mer "oportunisme", ha reiterat la seua idea que a Catalunya el problema no és la independència, sinó la convivència, i ha subratllat que al seu Govern se'l trobarà sempre en l’espai de la moderació. Davant això, ha dit, "res millor que un referèndum per partir en dos a una societat" i ha recalcat que l’independentisme no compta|explica amb majoria social.

Per a ell, la solució exigeix "temps, diàleg i lleialtat" i, per això, ha demanat als partits catalans, i en especial als independentistes, forjar un nou acord dins de la Constitució que representi els tres cinquens del Parlament que es requereixen per reformar l’Estatut. En la seua al·lusió a la lleialtat ha demanat al líder del PP, Pablo Casado, i al de Ciutadans, Albert Rivera, que tinguin almenys la mateixa que ell va tenir amb el Govern de Mariano Rajoy, i ha demandat que existeixi també entre administracions.

tracking