SEGRE

PANORAMA

Sánchez adverteix Torra que serà “contundent” però no cita el 155

PP i Cs li exigeixen que l’apliqui i Iglesias li demana que no “incendiï” Catalunya || Tardà: “L’entossudiment de Madrid ens abocarà de nou a la desobediència”

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, conversa amb el cap del Govern estatal, Pedro Sánchez.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, conversa amb el cap del Govern estatal, Pedro Sánchez.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap del Govern central, Pedro Sánchez, va garantir ahir que serà “ferm i contundent” si els independentistes i el president de la Generalitat, Quim Torra, incompleixen la llei després de les seues “mentides”, però en aquest moment no veu raons per aplicar l’article 155 de la Constitució. Sánchez va endurir el seu discurs davant de l’independentisme en la seua intervenció en el ple del Congrés que va analitzar la situació a Catalunya i en la qual, davant la seua opinió, tant el líder del PP, Pablo Casado, com el de Cs, Albert Rivera, li van reclamar que activi de nou el 155.

En una sessió farcida de retrets, Sánchez va lamentar que Torra hagi apel·lat a la “via eslovena”. Segons el seu parer, això denota “un desconeixement de la història, una manipulació inacceptable i la desesperació de qui no té ja cap argument més que la mentida per sostenir les seues posicions polítiques”. Va advertir que “tot el que se situï fora de de la Constitució comptarà amb la resposta ferma, però serena, proporcional i contundent de l’Estat social i democràtic de dret”.

Sánchez va replicar tant al PP com a Cs que aquests tiren gasolina a Catalunya i “nosaltres aigua”

“En el retir a Montserrat i mentre fa dieta proteica ha apel·lat a la guerra civil”

Sánchez va retreure la “retòrica inflamatòria inacceptable” que s’ha escoltat en els últims dies a alguns dirigents independentistes i els seus “missatges gruixuts combinats amb un abandó de funcions del Govern que no són admissibles”.

Aquest tipus d’actituds són per a Casado suficients perquè s’apliqui ja el 155: “Aterri, això ja no dóna més de si”, li va dir abans de preguntar-li què més ha de passar perquè recorri a aquest instrument. Per a ell, Sánchez és “cada vegada més còmplice” del que passa a Catalunya i el va advertir que el seu “soci” Torra està “apel·lant a la guerra civil i al vessament de sang”.

També Rivera va acusar Sánchez de cometre “una greu irresponsabilitat” per no aplicar el 155 i li va tornar a exigir que convoqui eleccions.

Sánchez va demanar a tots dos que tinguin la mateixa lleialtat que el PSOE va tenir en aquest assumpte amb el govern de Mariano Rajoy en comptes de posar “gasolina” mentre que el Govern aboca aigua.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va demanar a Sánchez que “respiri” i, encara que “molts sectors” el pressionin perquè “incendiï Catalunya”, no “ho faci” perquè no és bo per a Espanya ni per als catalans.

Joan Tardà, portaveu d’ERC, va advertir Pedro Sánchez que la consulta serà “inevitable” i que no negociar “serà la seua tomba política”, malgrat que va dir que encara està a temps de reconduir la situació. “El seu entossudiment per desgràcia ens abocarà de nou a la desobediència”, va advertir.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, es va veure obligada a recriminar als diputats, per segon ple consecutiu, el to de les seues intervencions i els insults que es van creuar d’una a una altra banda.

tracking