SEGRE

PANORAMA

Artadi no descarta una reunió entre Torra i Sánchez el 21-D “si va més enllà del protocol”

L’ANC convoca una concentració “massiva” de vehicles i els CDR criden a fer “barricades” pel Consell de Ministres || El PDeCAT i ERC demanen que no hi hagi “encaputxats” a les protestes d’aquell dia

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi.

Artadi: "Puigdemont ha enviat quatre cartes a Junqueras sense resposta"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, no va tancar ahir la porta a una reunió entre el president, Quim Torra, i el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, el proper 21 de desembre a Barcelona, coincidint amb la celebració del Consell de Ministres a la capital catalana. Artadi va explicar que, encara que la Generalitat no ha rebut cap “proposta formal” perquè se celebri aquest encontre, “l’important seria saber quin ha de ser el contingut”. En aquest sentit, va insistir que, en tot cas, la trobada entre els dos mandataris hauria de consistir en “una reunió en què es tractin temes polítics i no una trobada protocol·lària”. Així mateix, va recordar que la Generalitat sí que va fer una proposta formal a Madrid per celebrar una “cimera de govern a govern” el 21-D. Amb tot, segons van avançar fonts del Govern, el Consell Executiu de dimarts vinent es trasllada al dia 20, en vigílies del desembarcament del Gabinet socialista a Barcelona.

En paral·lel, l’ANC va convocar ahir una concentració “massiva” de vehicles a Barcelona per “dir de manera clara” que l’Executiu central “no és benvingut”. D’altra banda, Òmnium va anunciar un “consell popular de ministres” per divendres vinent, mentre que des de la presó de Lledoners el seu president, Jordi Cuixart, va insistir a actuar amb “serenitat” davant de la reunió dels ministres a Barcelona. Des dels CDR, van apostar per aixecar “barricades” als carrers i concentrar-se des de primera hora del matí a la Llotja de Mar, lloc en què se celebrarà el Consell de Ministres. Així mateix, Universitats per la República va instar a “parar” les classes el 21-D perquè els estudiants facin escoltar la seua protesta als carrers.

Interior traslladarà 1.000 agents a Catalunya pel 21-D, en el desplegament més gran des de l’1-O

D’altra banda, el conseller cessat d’Interior, Joaquim Forn, des de la presó de Lledoners, on porta més de deu dies en vaga de fam, va dir “no entendre” que se’ls reivindiqui “amb la cara tapada”. Igualment, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano va demanar que les persones que es manifestin contra el Consell de Ministres ho facin a cara descoberta. “Ens hem d’allunyar de qualsevol escenografia de lluita”, va subratllar. En la mateixa línia, el parlamentari d’ERC al Congrés Joan Tardà va advertir que “la república no la construirem amb passamuntanyes”. Tant Campuzano com Tardà van instar Sánchez a desatendre els barons socialistes que no descarten il·legalitzar els independentistes (més informació a la pàgina següent). Per la seua part, el diputat de la CUP Carles Riera va insistir que “el 75% dels catalans donen suport a un referèndum d’autodeterminació” i va alertar que el PSOE “mai ha estat disposat a emprendre grans reformes”.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va afirmar ahir que la seguretat de l’Executiu central durant el Consell de Ministres que celebrarà el dia 21 a Barcelona està garantida. En aquest sentit, va explicar que el desplegament dels Mossos d’Esquadra serà el mateix que hi hauria amb líders internacionals com Emmanuel Macron o Angela Merkel. Per la seua part, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va admetre que la policia catalana va desaconsellar per “criteris tècnics” que la reunió del Gabinet socialista s’efectués a la Llotja de Mar a causa que l’esmentada ubicació “generarà més afectacions a la mobilitat i a la normalitat del dia a dia”. Artadi, doncs, va assenyalar que els Mossos van proposar altres ubicacions a la Moncloa, com el Palauet Albéniz, a Montjuïc. Tanmateix, el ministeri de l’Interior està ultimant un dispositiu per al Consell de Ministres que contempla traslladar a Catalunya mil efectius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, segons va avançar El Confidencial. Els agents, majoritàriament antiavalots, constituiran el segon destacament policial més gran organitzat per l’Executiu a Catalunya, després de l’establert per intentar frenar l’1-O. Malgrat això, la portaveu del Gabinet, Isabel Celaá, va insistir ahir que confien en els Mossos per garantir la seguretat.

L’alcalde de Montblanc, d’Esquerra, en vaga de fam L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, d’ERC, va iniciar ahir una vaga de fam indefinida en solidaritat amb els presos independentistes que porten ja més de deu dies sense ingerir aliments. Això mentre el diputat d’ERC Joan Tardà manifestava que la seua formació no s’ha sumat a la vaga de fam perquè, encara que és una acció “lloable”, no la veu “necessària”. De fet, segons va avançar El Confidencial, el Tribunal Suprem sospesa avançar el trasllat de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn a presons madrilenyes durant el Nadal de cara al judici de l’1-O, per si el seu estat de salut dificulta el trasllat després.

tracking