SEGRE

L'ANC i Òmnium garanteixen el "pacifisme" en les seues mobilitzacions

Criden a col·lapsar Barcelona amb una marxa lenta de vehicles

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, al costat de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, al costat de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, han garantit aquest dilluns que les seues mobilitzacions de divendres vinent seran "absolutament pacífiques" i han dit que "l’única violència" viscuda a Catalunya ha estat la de l’extrema dreta i les càrregues policials de l’1-O. Amb motiu del Consell de Ministres que se celebrarà aquest 21 de desembre a Barcelona, considerat una "provocació" per ambdues entitats, l’ANC ha cridat a col·lapsar la ciutat amb una marxa lenta de vehicles, mentre que Òmnium organitzarà un "Consell Popular de Ministres" per contraprogramar la reunió de l’Executiu de Pedro Sánchez.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Paluzie i Mauri han recordat que les organitzacions que representen mai han apel·lat a la violència i que sempre s’han expressat "de forma pacífica als carrers". Mauri ha definit l’acció de protesta que convoca Òmnium com una manera de mostrar rebuig del Govern "de forma pacifica, contundent i determinada", ja que davant de l’actual situació -amb presos, dirigents independentistes fugits per evitar l’acció de la Justícia i el rebuig de l’autodeterminació- "el mínim que es pot fer és sortir al carrer". "El que no podem fer és criminalitzar qualsevol forma de protesta que s’emmarqui en l’àmbit de la no-violència", ha assenyalat, i ha reclamat "no comprar el relat de violència" que, segons el seu parer, traslladen partits polítics d’àmbit estatal i el Govern.

Per la seua part, Paluzie ha assegurat que el 21D "no serà un dia normal" ja que és "importantíssim que la ciutadania demostri que aquest Govern de l’Estat no és benvingut a Catalunya", per la qual cosa ha demanat de fer notar el rebuig de la ciutadania amb "una mobilització contundent i pacífica". Ha criticat que l’Executiu "vingui aquí com durant el franquisme" i que estigui instal·lat en "aquest imaginari del Consell de Ministres per les províncies, com si no hagués passat res".

Mauri i Paluzie han dit que encara que cada entitat busca "un accent diferent", sempre es coordinen i recolzen de forma mútua, i en relació amb els Comitès de Defensa de la República (CDR) han assenyalat que és més complicat tractar-hi, doncs no tenen un portaveu clar i cada assemblea territorial té autonomia, però han defensat que "sempre han actuat des de la més estricta no-violència".

Així mateix, han afirmat que "si no hi ha diàleg és perquè el Govern no vol", ja que, segons han subratllat, l’independentisme sempre ha estat disposat a parlar d’un referèndum acordat.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez van ser els primers dirigents independentistes en ser empresonats de forma preventiva, una situació en la qual es troben des de fa 14 mesos.

tracking