SEGRE
L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde

L'advocat de Junqueras: "Tot és un relat d'ideologia"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha assegurat aquest dimarts que la idea que la causa del "procés" afecta "tothom" -com argumenta la Fiscalia per defensar que es jutgi al Suprem- no és sinó un "argument sentimental", i ha afegit: "Tot és un relat d’ideologia". Ho ha dit en la vista dels articles de previ pronunciament que se celebra al Suprem, l’equivalent a les qüestions prèvies del judici, en la qual els magistrats han d’analitzar la sol·licitud de les defenses que sigui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el que jutgi els fets.

En la seua intervenció, el lletrat ha acusat la Fiscalia de ser la part que ha promogut que la causa contra els líders sobiranistes s’instrueixi i jutgi al Suprem sustentant "la seua posició en els efectes del delicte, en les projeccions del delicte." Ha apel·lat, segons la seua opinió, "a l’argument sentimental, això afecta tothom". Ha dit que la Fiscalia, parla de "recerca de suport, d’adhesions, d’idees de difusió política, de diplocat, de la ubicació de conferències en les quals es va criticar Espanya o del registre de ciutadans a l’exterior." I respecte a la malversació de cabals públics per justificar la competència del Suprem ha assenyalat que per a la Fiscalia l’"element del tipus és el compromís dels fons, és igual el pagament" perquè "tot és un relat d’ideologia". "La Fiscalia ha alterat tàcticament el fòrum", ha asseverat el lletrat que defensa l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Raul Romeva.

El lletrat ha carregat contra la instrucció del procediment a l’assenyala que "qualsevol investigació ha estat mes profunda que la que ha succeït en aquesta causa, això ha de generar algunes alarmes". I ha destacat: "No tinc els anys d’experiència dels fiscals i sa senyoria però mai no he estat mes convençut d’una causa que aquesta, ni de la competència del tribunal" perquè "són polítics fent política i el procés (judicial) no ha seguit les regles". Van den Eynde ha dit que "les regles del joc s’han de respectar" i això implica respectar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que recull la competència per jutjar els fets.

En aquest punt, ha recordat que "era cristal·lí" que el procediment del 9 N no era competència del Suprem, que es va jutjar a Catalunya, més enllà del cas en concret d’un aforat, que va ser l’exconseller Francesc Homs. Per al lletrat no hi ha dubte que "els poders públics catalans" s’han vist "arrossegats a un fòrum de gaire discutible aplicació" i això té unes conseqüències perquè "aquest procés va de persones" que "tindran que vindre a Madrid lluny dels seus equips de defensa i famílies" en situació de privació de llibertat. "Sol·licitem que sigui tornada la causa a Catalunya, l’oportunitat la té la Sala", ha conclòs.

tracking