SEGRE

PANORAMA

Generalitat negocia amb Moncloa una “minicimera” per demà

On assisteixin Quim Torra, Pedro Sánchez, tres consellers i tres ministres || El líder del PSOE nega l’existència de presos polítics i resta valor al 9-N i a l’1-O

El president Pedro Sánchez i la vicepresidenta Carmen Calvo, ahir durant la sessió al Senat.

El president Pedro Sánchez i la vicepresidenta Carmen Calvo, ahir durant la sessió al Senat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va afirmar ahir que espera una reunió “govern a govern” per al 21 de desembre, en la qual se citin no només els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, sinó també la resta de membres dels dos executius. Així ho va expressar després de la xarrada que ell i la consellera Elsa Artadi van mantenir amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, sobre el tema. Calvo va apostar per “parlar dels problemes i de la crisi que l’independentisme ha provocat”, però sense concretar qui hi assistirà. Hores després, la Generalitat va anunciar que negocia amb la Moncloa una cimera amb presidents, tres ministres i tres consellers per demà dijous. Una informació que continua amb la incertesa sobre com, quan i on serà la cita. Per la seua banda, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, anirà a la cerimònia que la patronal Foment prepara per demà, però no es quedarà al sopar per solidaritat amb la vaga de fam dels presos. D’altra banda, els comandaments dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil dirigiran el dispositiu de vigilància per al Consell de Ministres. A més, els sindicats de Mossos d’Esquadra van assegurar que els agents treballaran amb “exquisida professionalitat” i que ajornaran les protestes previstes per després del dia 21.

En un altre ordre de coses, Pedro Sánchez va afirmar que els referèndums del 9-N i de l’1-O van ser “només per a les formacions independentistes”, i va qualificar de “mentida” l’existència de “presos polítics” a Espanya. Sánchez es va mostrar partidari de “resoldre els problemes, no prohibir-los” al ser preguntat sobre la il·legalització de partits independentistes.

La Constitució és “antidemocràtica i antisocial” per al Parlament El ple del Parlament va aprovar ahir una moció de la CUP que declara que la Constitució té un caràcter “antidemocràtic i antisocial”, amb els vots favorables de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i en contra de Cs, PSC-Units i PP. La proposta la va presentar el diputat de la CUP Vidal Aragonès, i detalla els punts pels quals qualifica així a la Constitució: dóna empara a la monarquia, no reconeix el dret d’autodeterminació, atribueix a les Forces Armades la missió de defensar la integritat territorial, i manté els “privilegis” de l’Església. El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va defensar que “tenir sobirania és que la població catalana pugui decidir en quin tipus de societat vol viure” i “rebutjar el règim del 78”, i va expressar el seu suport a les mobilitzacions previstes per a divendres contra el Consell de Ministres. Cs va qualificar la moció d’“inconscient i pròpia de separatistes”. El PP la va rebutjar perquè és “una esmena a la totalitat de la Constitució”, i el PSC, després d’admetre “deficiències democràtiques d’Espanya” com d’altres països, no s’hi va mostrar a favor.

tracking