SEGRE

RÚSSIA RELACIONS INTERNACIONALS

Putin culpa els EUA d'augmentar el risc de la guerra nuclear mundial

Assegura que no dubtarà a apuntar amb míssils els països europeus que acullin armament estratègic || Desconfia de la decisió de Trump d’abandonar Síria

Vladímir Putin escolta la pregunta d’una periodista a la compareixença abans de les vacances.

Vladímir Putin escolta la pregunta d’una periodista a la compareixença abans de les vacances.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president rus, Vladímir Putin, va advertir ahir del perill d’infravalorar el risc d’una guerra nuclear, de la qual cosa va acusar directament els Estats Units per haver donat l’esquena als tractats de desarmament, i va descartar el ràpid alliberament dels mariners ucraïnesos capturats per guardacostes russos al mar Negre. “Lamentablement, hi ha una tendència a infravalorar” el perill d’una guerra nuclear, va dir Putin a la multitudinària roda de premsa anual en la qual va fer balanç d’un any en què va ser reelegit per un últim mandat de sis anys. Un apocalíptic Putin, que fa mesos que adverteix amb una nova cursa armamentista similar a la que va posar el planeta al límit de la tercera guerra mundial durant la Guerra Freda, va denunciar ahir “la tendència a reduir el llindar” per a l’ocupació d’armes nuclears, la qual cosa “pot conduir a una catàstrofe nuclear global”. “Si, Déu no ho vulgui, passa una cosa semblant, pot conduir a la mort de tota la civilització i fins i tot del planeta”, va afirmar.

Putin, que va tornar a presumir que Rússia ha desenvolupat armament únic al món, es referia al fet que Moscou no dubtarà a apuntar amb míssils els països europeus que acullin als seus territoris armament estratègic nord-americà. També va posar en dubte l’anunci del seu homòleg nord-americà, Donald Trump, sobre la retirada de les tropes nord-americanes de Síria, una presència que va titllar d’“il·legítima”, més encara quan tot apunta a l’inici del procés per a un arranjament polític de la guerra al país àrab. “No sé el que és això. Els Estats Units són presents, diguem, a l’Afganistan. Durant quant temps? Disset anys. I gairebé cada any diuen que trauran les tropes. De moment, segueixen sent-hi”, va comentar.

Al seu torn, va coincidir amb Trump en el fet que l’Estat Islàmic ha estat pràcticament derrotat a Síria, malgrat que va advertir del perill que els grups jihadistes que han combatut a Síria es traslladin a altres països de la zona, com l’Afganistan. Així mateix, va dir que a la primera ministra britànica, Theresa May, no “li queda cap altra opció” amb el Brexit que la de “complir la voluntat del poble”, expressada al referèndum del juny del 2016.

tracking