SEGRE

ANDALUSIA PARTITS

PP i Ciutadans tanquen un acord programàtic per a Andalusia

Pacten una vintena de mesures per als primers cent dies de Govern || Moreno adverteix que el consens ha de ser “global” en el programa, la Mesa i la investidura

Els equips negociadors de PP i Cs, encapçalats per Juanma Moreno (c) i Juan Marín (2d).

Els equips negociadors de PP i Cs, encapçalats per Juanma Moreno (c) i Juan Marín (2d).EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP i Cs van tancar ahir l’acord programàtic que fa dos setmanes que negocien a Andalusia, que inclou en primer terme una vintena de mesures per a cent dies, com a part d’un document més ampli de fins a noranta iniciatives per a la legislatura, que serien la base d’un govern de coalició.

Els líders dels dos partits, Juanma Moreno (PP) i Juan Marín (Cs), van anunciar, en dos actes diferents, la concreció del pacte programàtic, que ara donarà pas a una negociació per a la Mesa del Parlament i per a la investidura del president de la Junta.

A l’acord s’inclouen mesures per portar a terme l’eliminació dels aforaments

L’acord està tancat pel que fa a una vintena de compromisos que un possible govern de coalició portaria a terme durant les quinze primeres reunions del Consell de Govern i, encara que el document més ampli per a tota la legislatura no està encara finalitzat al cent per cent, només queden “serrells” que no seran un impediment, van opinar. Es duran a terme, entre altres, mesures per a l’eliminació dels aforaments i per crear la comissió d’investigació sobre la Fundació andalusa per a la Formació i l’Ocupació (Faffe), segons va informar Juan Marín.

A més, es posarà en marxa una llei de despolitització de l’administració pública, l’ampliació de la tarifa plana per als autònoms, una nova baixada de l’IRPF, la certificació de la supressió de l’impost de Successions i Donacions i un pla de xoc per a la millora de la sanitat i programes específics d’esforç educatiu per als estudiants.

Els populars consideren que abans del dia 27, data en què es constitueix el Parlament andalús, a banda de l’acord programàtic, ha d’estar tancada la composició de la Mesa, en la qual no posen impediments perquè Vox entri, i la investidura. “Si no hi ha acord sobre aquestes tres potes, no hi haurà acord”, van garantir ahir fonts del PP.

Vox avisa que no tindran els seus vots si compten amb el PSOE-A Vox va avisar ahir al PP-A i a Ciutadans que “l’afany” del partit taronja “de comptar amb el PSOE en aquesta nova etapa i la submissió” dels populars “a aquesta pretensió, en cap cas comptarà amb els vots dels diputats de Vox al Parlament andalús”. El PSOE va tornar a advertir el Partit Popular i Ciutadans que necessitaran els escons de Vox, no només per a la investidura i per a la Mesa del Parlament, “sinó que dia a dia hauran de necessitar Vox per tirar endavant les seues polítiques”, de manera que “s’han de fer la foto de la vergonya”, segons el coordinador de la Interparlamentària del PSOE d’Andalusia, Antonio Pradas. D’altra banda, Endavant Andalusia va alertar “del perill” que PP i Ciutadans deixin fora de la Mesa la seua formació en favor de Vox, que és el grup parlamentari més minoritari, la qual cosa, en paraules de l’Antonio Maíllo, líder d’Izquierda Unida, “seria un escàndol majúscul”.

tracking