SEGRE

SUCCESSOS

Almenys 168 de morts per un tsunami a l’estret indonesi de Sonda

A més 30 persones romanen desaparegudes i 745 han resultat ferides

Almenys 168 de morts per un tsunami a l'estret indonesi de Sonda

Almenys 168 de morts per un tsunami a l'estret indonesi de SondaEFE/ESA/NASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 168 persones han perdut la vida pel tsunami que va colpejar dissabte a la nit sense activar les alarmes el litoral de l’estret de Sonda, entre les illes indonèsies de Java i Sumatra, un balanç de morts que podria pujar, segons les autoritats.

A més 30 persones romanen desaparegudes i 745 han resultat ferides, mentre s’han registrat greus danys en cases, hotels, embarcacions i infraestructures, conforme al recompte provisional de la de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB).

El nombre de víctimes "podria pujar" a mesura que s’accedeixi a llocs on no han arribat fins el moment els serveis d’emergència, va apuntar Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de BNPB.

L’erupció del volcà Anak Krakatau -ubicat entre Java i Sumatra- a les 21.00 hora local de dissabte (14.00 GMT) va provocar un corriment de terra submarí que, al costat de la maror per la lluna plena, va crear un tsunami que va sorprendre uns 25 minuts després centenars de persones a les platges de la regió.

L’absència d’un fort terratrèmol, fenomen que serveix per activar el sistema d’alarmes davant d’un possible tsunami, va deixar silenciades les sirenes mentre s’aproximaven les onades gegants, expliquen experts de l’Agència Meteorològica, Climatològica i Geofísica d’Indonèsia (BMKG).

El director del BMKG, Rahmat Riyono, va assenyalar en roda de premsa que conforme a les informacions recollides pels mitjans s’estima que les onades haurien assolit una altura de fins dos metres i s’havien endinsat uns 19 metres des de la costa.

"En el cas de terratrèmols, la possibilitat d’un segon tsunami és molt petita. Però com aquest ha estat causat per una erupció, l’escenari és diferent", va dir als mitjans Riyono, en assenyalar que l’organisme observa l’activitat de l’Anak Krakatau.

Aquest volcà, de 305 metres d’altura i "fill" del llegendari Krakatoa, va expulsar ahir a la nit magma, roques i una columna de fum a més de mig quilòmetre des del seu cim.

El grup indonesi de música "Seventeen" es trobava dissabte actuant en un escenari de la platja de Tanjung Lesung quan la sobtada pujada de les aigües va arrossegar l’estructura contra el públic, com s’aprecia en un vídeos sobre el desastre natural.

Riefian "Ifan" Fajarsyah, vocalista de la formació, va confirmar als seus seguidors la mort del baixista i el mànager de la banda i va dir que la seua xicota i uns altres tres integrants es troben desapareguts.

"Quan va ocórrer l’incident molts turistes es trobaven a les platges al llarg de (la regència de) Pandeglang", al nord-oest de l’illa de Java, a uns 100 quilòmetres a l’oest de Jakarta i un enclavament vacacional per als de la capital, va indicar Sutopo.

A la localitat d’Anyer, annexa a Pandenglang, els habitatges i edificis en primera línia de platja apareixen ara com una pasterada de runa amuntegada al llarg del dic, mentre centenars de locals intenten recuperar alguns dels seus estris.

La potència devastadora de les aigües també va arrossegar cap a les platges desenes de vehicles, arbres i altra gran runa.

Els equips d’emergència amb ajuda de maquinària pesada proven de trobar possibles supervivents entre la runa, i recomanen a la població local evitar atansar-se a les costes.

"Molta gent continua als refugis, mentre d’altres han tornat a les seues cases o romanen amb familiars. Els voluntaris de la Creu Roja col·laboren amb assistència mèdica i ajuden (als oficials) en la recerca de cadàvers i desapareguts", va apuntar en un missatge Efe, Aulia Arriani, portaveu de Cruz Roja Indonesia.

En un vídeo, publicat per BNPB, es mostren a diversos oficials traient dos persones amb vida d’una casa de fusta a l’interior de la qual havien quedat atrapades.

Les autoritats han habilitat diversos centres d’assistència per a les víctimes i desplaçats, així com provisions de menjar, aigua, medicines, mantes i altres articles d’emergència.

Indonèsia s’assenta sobre l’"Anell de Foc del Pacífic", una zona de gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada cada any per uns 7.000 tremolors, la majoria moderats.

El passat 28 de setembre, un terratrèmol de magnitud 7,5 a la zona central de l’illa de Célebes va desencadenar un tsunami que va deixar 2.081 morts i més de 200.000 desplaçats, la majoria a la localitat de Palu i els seus voltants.

Entre el 29 de juliol i el 19 d’agost, una sèrie de tremolors a la turística illa de Lombok, propera a l’illa de Bali, va causar 564 morts i més de 400.000 desplaçats, la majoria d’ells després d’un devastador terratrèmol de magnitud 6,9 el 5 d’agost.

El tsunami en Sonda té lloc dies previs al 14 aniversari del tsunami de l’Oceà Índic que va colpejar el nord de Sumatra, i uns altres 14 països, el 26 de desembre de 2004 deixant 226.500 morts i desapareguts, la major part a Indonèsia.

Almenys 168 de morts per un tsunami a l'estret indonesi de Sonda

Almenys 168 de morts per un tsunami a l'estret indonesi de SondaEFE/ESA/NASA

tracking