SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Aragonès defensa que la causa contra exalts càrrecs per l'1-O pot quedar anul·lada

Mentre la degana de Barcelona avala l’adjudicació del jutge, que ara es posa en dubte || El rei demana respecte per les decisions judicials i diu que el Poder Judicial “compta amb plena legitimitat”

El rei Felip VI, al centre, al costat de Lesmes i els ministres de l’Interior i Justícia, entre altres.

El rei Felip VI, al centre, al costat de Lesmes i els ministres de l’Interior i Justícia, entre altres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern català i conseller d’Economia, Pere Aragonès, creu que existeix la “sospita fundada” que la causa de l’1-O es va adjudicar “a dit” al jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona. Va assenyalar que hi ha una “presumpta vulneració del sistema de repartiment” perquè el jutjat 13 era el que estava de guàrdia l’endemà que es presentés la denúncia originària de la causa. Segons Aragonès, si s’admet el recurs que van presentar ahir quatre exalts càrrecs de l’anterior Govern català, tota la instrucció es declararia nul·la i no es podria utilitzar en el judici del Suprem.

D’altra banda, la degana de Barcelona, Mercè Caso, veu un “error importantíssim el plantejament” del recurs i va defensar l’adjudicació del cas. Des del 2014, va precisar, quan un assumpte no correspon a un jutjat de guàrdia d’incidències perquè els fet de la querella no s’han produït en les 24 hores de guàrdia ni en les 72 anteriors, “el jutjat de guàrdia l’envia a repartiment a deganat de forma aleatòria”. Així, va defensar la “netedat absoluta” del procés perquè el fa un sistema informàtic, i també va donar suport a la instrucció realitzada pel jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, mort al novembre.

Aquesta polèmica va coincidir ahir amb l’entrega de despatxos a la 68 promoció de la carrera judicial, aquesta vegada a Madrid malgrat que l’escola sigui a Barcelona. El rei Felip VI va aprofitar la intervenció per, en vigílies del judici al Tribunal Suprem als exmembres del Govern català per l’1-O, subratllar la “plena legitimitat” i independència del poder judicial a Espanya i considera que el respecte a les seues resolucions és condició indispensable “en qualsevol democràcia que s’ho consideri”. El monarca, un cop més, va enaltir el valor del text constitucional i va remarcar la separació de poders a l’Estat.

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem en funcions, Carlos Lesmes, va demanar al mateix acte amb el monarca que els nous jutges defensin “el caràcter irrenunciable” de l’imperi de la llei fixada a la Constitució.

En la mateixa situació es troben l’exvicepresidenta del Govern Soraya Saénz de Santamaría i l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro.

“No podem deixar caure el Govern de Pedro Sánchez. L’alternativa a tombar aquest Govern és molt pitjor amb el PP, Cs i l’extrema dreta.” Així ho va afirmar ahir en una entrevista l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, que es troba en presó preventiva. Encara que no és partidària d’aprovar els Pressupostos de l’Estat, va afegir que “ara per ara un no rotund als Pressupostos tampoc no el diria. Si volen aprovar-los, que facin un gest, el que sigui, però que el facin”, va reclamar.

Aquesta crida de Bassa coincidia amb l’anunci per part de l’Executiu central que portarà la setmana vinent al Congrés el seu projecte de Pressupostos, que al febrer, previsiblement durant la primera setmana, se sotmetran al primer examen a la Cambra Baixa.

Des del Govern català, la portaveu Elsa Artadi va recalcar a Sánchez que ja han presentat a l’Estat en diferents formats la seua proposta política a favor de l’autodeterminació i que continuen esperant de l’Executiu central una “solució política” per negociar els Pressupostos, encara que són “molt lluny”. A la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, Artadi va assenyalar que “entrar a la negociació” dels comptes depèn del fet que “el president Sánchez posi una solució política, que no l’ha posat”, sobre la taula.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va assenyalar que la seua formació no ha mantingut cap negociació amb el Govern central sobre els Pressupostos i que es va assabentar pels mitjans de la decisió de Pedro Sánchez de portar el projecte aquest divendres al Consell de Ministres.

Per la seua part, Pedro Sánchez va dir en una entrevista que “els que advoquen pel 155 volen perpetuar la crisi a Catalunya” i que espera arribar a un acord sobre el futur de les pensions el primer semestre de l’any.

tracking