SEGRE

NEGOCIACIÓ EUROPA

El Govern de Theresa May fa pinya i no ajornarà el Brexit

La ‘premier’ manté la votació del pacte per al dia 15 || Madrid prepara plans de contingència per si Westminster el tomba

Activistes contraris al Brexit, davant del Parlament britànic.

Activistes contraris al Brexit, davant del Parlament britànic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va reunir ahir el seu Govern per fer pinya de cara a la setmana decisiva que afronta el seu pla per al Brexit. En aquest sentit, un portaveu de Downing Street va confirmar que la premier no ajornarà el debat i votació al Parlament de l’acord subscrit entre Londres i Brussel·les per a la sortida ordenada dels britànics del club comunitari. D’aquesta manera, tal com estava previst, May compareixerà avui a Westminster per explicar als parlamentaris les garanties que els seus encara socis europeus han compromès en relació amb la frontera irlandesa. El debat es prolongarà fins al dia 15, quan el Parlament britànic voti si dóna llum verda o no al pacte amb Europa. Malgrat tot, i amb independència del resultat d’aquesta votació, el secretari d’Estat per al Brexit de l’Executiu de May, Martin Callanan, va subratllar que el Regne Unit abandonarà la Unió Europea el dia 29 de març.

Les declaracions de Callanan, unides a les del ministre per al Brexit, Stephen Barclay, van desmentir així una informació publicada pel diari The Daily Telegraph que assegurava que les autoritats britàniques exploraven amb els seus homòlegs europeus la possibilitat de no abandonar la UE el 29 de març, i donar-se més temps per preparar la sortida.

May inicia una setmana crucial per al Brexit explicant les garanties sobre la frontera irlandesa

En previsió que els parlamentaris de Westminster tombin el pacte del Brexit i el Regne Unit deixi el club comunitari sense acord, el Govern central abordarà, possiblement, aquest divendres, els plans de contingència perquè aquest fet repercuteixi el menys possible Espanya. Així ho va manifestar ahir el ministre d’Afers Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, que està de viatge oficial a l’Índia (més informació a la pàgina anterior).

Per una altra banda, el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, va explicar que, malgrat el Brexit, que Espanya ostenti la sobirania conjunta és “una causa perduda”. No obstant, va admetre que els gibraltarenys hauran de bregar amb “més desafiaments” des d’ara.

tracking