SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra alerta que trencar la unitat es tradueix en una “crisi de Govern”

Adverteix contra fissures entre ERC, PDeCAT i l’Executiu sobre els Pressupostos de l’Estat || Ábalos avisa el sobiranisme que no ha d’esperar gestos “polítics”

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra avisa que sense una proposta de Sánchez no permetran la tramitació dels pressupostosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va avisar a ERC i PDeCAT que si les dos formacions i el seu Executiu no mantenen la unitat quant al suport o rebuig dels comptes generals de l’Estat, hi haurà una crisi de Govern. Torra va insistir que el sobiranisme només pot acceptar els pressupostos i aprovar-los si el president del Govern central, Pedro Sánchez, dóna una solució política per a Catalunya que passi per reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans. El president del Parlament català, Roger Torrent, es va queixar que Sánchez “parla molt”, però encara no els ha enviat una proposta de diàleg. També va criticar les apel·lacions a l’auge del partit ultra Vox com “amenaça” perquè ERC doni suport als comptes de l’Estat, i que l’Executiu de Sánchez basi la seua estratègia a dir que “l’alternativa és molt pitjor que ells”. El vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va tornar a insistir que l’aval als comptes està condicionat al fet que el Govern central els expliqui al detall i quina és la solució al conflicte amb Catalunya, incloent-hi el judici del procés.

D’altra banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va avançar ahir que Sánchez posarà sobre la taula “un altre gran argument” per aconseguir el suport dels partits independentistes als pressupostos. En aquests, segons Iceta, Catalunya “serà tractada amb justícia” en inversions. Així mateix, va recordar que, per als socialistes, la prioritat és aprovar els comptes generals per ampliar el marge econòmic i financer de Catalunya i dels catalans, i després discutir com aplicar aquests recursos. Per això, demana a la Generalitat “apostar per l’estabilitat” per “arreglar” la situació catalana. No obstant, el líder socialista va recordar als partits sobiranistes que han de saber si escullen entre la proposta “progressista, socialista i dialogant” del Govern espanyol o el “155 perpetu i permanent” de PP, Cs i Vox.

La delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, va assegurar que confia que l’Executiu català doni suport als comptes generals. També va afirmar que veu “impossible” que els partits sobiranistes la rebutgin, ja que els pressupostos suposarien una “aportació extraordinària” de 2.000 milions d’euros per a Catalunya que, segons el seu parer, facilitaran que la Generalitat pugui fer millors polítiques socials. Sobre que l’independentisme demani gestos envers els presos sobiranistes a Sánchez per aprovar els comptes, Cunillera va insistir que el poder executiu i els partits no han d’interferir en la justícia, i va reclamar que es deixi treballar el poder judicial “de manera independent”.

El ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va insistir als sobiranistes que no esperin gestos “de caràcter polític ni extraparlamentaris” perquè donin suport als pressupostos. De fet, el ministre va afirmar que els independentistes són “partits extremistes”, però també va confessar que confia que desenvolupin el seu projecte “sense imposar-lo” a ningú. Sobre Torra, va negar saber alguna cosa del document que aquest va lliurar a Sánchez amb 21 punts per a Catalunya, i el va titllar d’“il·luminat” al triar arguments com el de la via eslovena.

Pel que fa al futur del procés independentista, el president del Parlament va expressar de forma clara que el seu objectiu és “guanyar”. “Jo sóc dels independentistes que volen guanyar”, va asseverar Roger Torrent i també va assegurar que farà tot el possible perquè aquest projecte tingui futur.

tracking