SEGRE

POLÍTICA ESTATS UNITS

Trump amenaça de declarar l'emergència nacional pel mur

Diu que la “creixent crisi” migratòria posa en perill la seguretat dels ciutadans || Se’n va d’una reunió amb els demòcrates i la qualifica de “pèrdua de temps”

Tècnics de la retransmissió televisiva del discurs de Donald Trump de dimarts.

Tècnics de la retransmissió televisiva del discurs de Donald Trump de dimarts.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, manté “sobre la taula” l’opció de declarar una emergència nacional per construir el mur a la frontera amb Mèxic, encara que considera que “la millor solució” és un acord amb el Congrés per finançar la seguretat fronterera, va indicar ahir en un comunicat la Casa Blanca.

De fet, el president nord-americà va afirmar que recorrerà als seus poders executius per declarar l’“emergència nacional” a la frontera, si demòcrates i republicans no aconsegueixen arribar a un acord de despesa que inclogui la construcció del polèmic mur. A tot això va afegir que mantindrà el tancament administratiu “tant com faci falta”.

Les paraules de la portaveu presidencial arriben després que hores abans el mandatari dirigís al país un missatge televisiu de vuit minuts de durada des del Despatx Oval, transmès en horari de màxima audiència, en el qual Trump va assegurar que la “creixent crisi” migratòria que viu el sud dels Estats Units a la frontera posa en perill tots els nord-americans.

Sobre el mur, Trump va afirmar que “és una necessitat. Totes les altres coses, els sensors i els drons, són una meravella, funcionen si tens un mur. Si no tens el mur, no importa. Un dron no pararà un miler de persones que volen travessar la frontera”. Va afegir que el seu projecte fronterer a Mèxic és “una solució medieval”, però que “va funcionar llavors i funciona fins i tot millor ara”. Aquestes declaracions les va fer minuts abans de reunir-se amb els demòcrates per parlar sobre un possible desbloqueig del tancament parcial de l’administració federal nord-americana, que encara continua vigent.

No obstant, Trump va marxar de la reunió amb els líders demòcrates, Nancy Pelosi i Chuck Schumer, qualificant-la d’“una pèrdua total de temps” i va insistir que no hi haurà acord sense un mur a la frontera amb Mèxic. «He preguntat: “Què passarà d’aquí a trenta dies si ràpidament desbloquejo la situació? Aprovaran la Seguretat Fronterera que inclou un mur o barrera d’acer?” Nancy ha respost que “no”. Jo he dit “adéu, cap altra cosa funciona!”», va assegurar el president dels EUA després de la reunió.

tracking