SEGRE

POLÍTICA AUTONOMIES

Vox recolza el Govern de PP i Ciutadans a Andalusia, que ja es reparteixen la Junta

Juanma Moreno s’assegura la presidència amb què es posarà fi a 36 anys dels socialistes al poder || Ciutadans afirma que el pacte entre els populars i la ultradreta no vincula el partit taronja

Juanma Moreno i Juan Marín van segellar així el seu acord de govern per a la Junta d’Andalusia.

Juanma Moreno i Juan Marín van segellar així el seu acord de govern per a la Junta d’Andalusia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Partit Popular i Ciutadans governaran Andalusia gràcies als vots de Vox a la investidura del popular Juanma Moreno. La notícia apareixia ahir a la tarda després que els populars i els taronges fessin oficial el que ja feia uns dies que era oficiós: que tenien un acord de govern per poder desbancar els socialistes de la Junta d’Andalusia després de 36 anys al poder d’una manera ininterrompuda.

Després que Vox presentés dimarts un document d’exigències al Partit Popular que aquest va qualificar d’inassumible, l’acord arribava ahir després que la formació ultra fes marxa enrere en algunes de les demandes més polèmiques. Per exemple, la derogació de les lleis de violència de gènere i LGTBI o l’expulsió de 52.000 immigrants sense papers. Els populars n’accepten altres que entren dins del que pot ser considerat l’ideari dels conservadors, com la creació d’una conselleria de Família o bé la defensa de la tauromàquia. Amb tot, Vox presumeix d’acord, el Partit Popular d’haver rebaixat les exigències dels ultradretans i Ciutadans s’apunta al canvi a la Junta, que atribueix al seu creixement a les urnes.

Vox utilitza la seua clau per canviar la Junta, el PP rebaixa les demandes ultres i Cs diu estar-ne al marge

El pacte PP-Vox inclou promoure la substitució de la llei de memòria històrica per una de diferent de la concòrdia i el reconeixement de l’educació diferenciada i descartar qualsevol mesura que es pugui traduir en un efecte crida a immigrants.

Juanma Moreno va mostrar la satisfacció pels acords que el seu partit ha assolit, per separat, amb Ciutadans i amb Vox per possibilitar la seua investidura com a cap de l’Executiu andalús de la XI Legislatura, expressant que s’obre una “nova pàgina a la història” d’Andalusia, després de 36 anys d’un govern “monocolor” i del “monopoli” del PSOE-A. El líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín, va voler deixar clar que qualsevol acord entre Partit Popular i Vox només vincula les dos formacions i, de cap manera, els pactes polític i programàtic que PP-A i Ciutadans han subscrit per possibilitar un nou Govern autonòmic amb Juanma Moreno com a president.

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, pel seu costat, va dir que la seua formació té voluntat que el Govern PP-Cs tingui “continuïtat”, alhora que va advertir que amb el suport a la investidura de Juanma Moreno com a president de la Junta “s’acaba el cortijo de l’esquerra a Andalusia”.

El PSOE arremet contra l’acord i Podem crida a sortir al carrer  La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va sentenciar ahir que Ciutadans (Cs) “acaba de passar a la història com el partit que blanqueja i pacta amb la ultradreta filofranquista”. “Ja no enganyeu ningú”, va agregar. El PSOE federal va comentar des del seu compte oficial de Twitter que “el PP i Ciutadans han d’explicar el que han acordat amb Vox en només 24 hores”, i va apuntar que “tot sona a passat: involució antidemocràtica”. Sobre l’ascens de Vox i el pacte a Andalusia, el president català, Quim Torra, va assegurar que com a europeu està preocupat “pels brots feixistes” que hi ha en diversos punts del continent.

tracking