SEGRE

El Consell de Ministres aprova el projecte pressupostari del 2019

Els comptes preveuen una recaptació rècord de 227.356 milions el 2019, un 9,5% més

La ministra d'Educació i portaveu del Govern espanyol, Isabel Celáa.

El Consell de Ministres aprova el projecte pressupostari del 2019EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de Llei de Pressupostos Generales de l’Estat del 2019, que ara iniciarà la seua tramitació a les Corts, on ha d’obtenir prou suports per a l’aprovació definitiva del text. La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquests comptes pretenen "blindar l’estat del benestar", ja que rescaten "drets maltractats per l’anterior govern", com a dependència, sanitat o educació.

Així mateix, aquests Pressupostos busquen caminar cap al futur i "fugir del passat en blanc i negre del que alguns estan tenint bastanta nostàlgia" de temps anteriors. Beneficiaran així joves, que cobren el salari mínim, funcionaris o classe mitjana, ha afegit, mentre blinden drets i llibertats "que es comencen a qüestionar".

Celaá ha destacat que els pressupostos defensen el disseny d’un model territorial constitucional, i ha afirmat que es tracta d’enfortir-lo ja que no són uns pressupostos centralistes sinó que advoquen per les Comunitats Autònomes. "Busquen l’equilibri, la convivència i la unió", ha incidit. Aquest Pressupost està elaborat amb una meta de dèficit del 0,3 % del PIB per a l’Administració Central i del 0,9 % per a la Seguretat Social, dins de l’objectiu global per al conjunt de les administracions de l’1,3 % del PIB, que finalment no ha pogut ampliar-se a l’1,8 % que plantejava el Govern central pel bloqueig de la majoria absoluta del PP al Senat.

El projecte pressupostari s’aprova amb mesos de retard, ja que la llei estableix que el text ha d’entrar a les Corts abans que finalitzi setembre de l’exercici anterior, amb l’objectiu que vigeixi abans que comenci l’any.

El Govern preveu que la recaptació tributària assoleixi el 2019 els 227.356 milions d'euros, el que suposa un rècord històric que se situa un 9,5 % per sobre de la xifra aconseguida el 2018 d'acord a l'avenç de liquidació i un 8,3 % de l'estimat en el Pressupost del passat exercici.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquestes previsions inclouen els nous impostos dissenyats per l'Executiu, entre els quals figuren la taxa a les transaccions financeres i l'impost a les grans tecnològiques.

En concret, l'Executiu preveu que la recaptació per IRPF se situï en 86.454 milions, un 4,9 % més que en l'avenç de liquidació, mentre que l'IVA ingressarà 78.307 milions, un 11,7 % més.

Els ingressos de societats creixeran un 14,1 %, fins als 78.307 milions, davant de l'establiment d'un tipus mínim del 15 % per a grans empreses -18 % per a banca i petrolieres-, entre altres qüestions.

La recaptació dels impostos especials se situarà en 23.057 milions, un 11,8 % més

tracking