SEGRE

PANORAMA

El Suprem demana traslladar a Madrid els presos independentistes abans del febrer

Cimera de tots els diputats de JxCat a la presó de Lledoners amb Sànchez, Rull, Turull i Forn || El conseller Miquel Buch ofereix els Mossos d’Esquadra perquè s’encarreguin del trasllat

Els presos independentistes de Lledoners mostren unitat en una foto i preparen accions

Els presos independentistes de Lledoners mostren unitat en una foto i preparen accionsÒmnium Cultural

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del tribunal que jutjarà la cúpula del procés per l’1-O, Manuel Marchena, ha remès un ofici al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè els nou dirigents independentistes presos que s’asseuran a la banqueta del Suprem siguin traslladats a Madrid abans que comenci el mes de febrer per poder garantir la presència física al judici, del qual encara no han transcendit les dates. Així, Marchena exhorta Grande-Marlaska a “adoptar les decisions que resultin indispensables per garantir la presència dels processats presos a disposició d’aquesta Sala a l’última setmana d’aquest de gener”.

Després de conèixer-se la petició, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va oferir els Mossos d’Esquadra perquè s’encarreguin del trasllat a Madrid del vicepresident cessat, Oriol Junqueras, els consellers destituïts Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, el diputat de JxCat i exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Jordi Cuixart. Els trasllats s’efectuaran des de les tres presons catalanes en les quals es troben interns des de fa mig any: la Lledoners, Puig de les Basses i també la de Mas d’Enric.

La cúpula del PDeCAT viatja a Bèlgica per abordar l’encaix en la Crida, que es constitueix el dia 26

Amb tot, i davant de la proximitat de l’inici del judici al Suprem, els diputats de JxCat celebraran una cimera a la presó de Lledoners dilluns vinent amb Sànchez, Rull, Turull i Forn. L’objectiu d’aquest encontre, segons fonts del grup parlamentari, és preparar el judici i traslladar el seu suport als empresonats. Abans, tanmateix, els diputats de la coalició liderada per Carles Puigdemont viatjaran a Waterloo per veure’s amb el seu número 1 diumenge. Dilluns, Puigdemont es veurà a la Casa de la República amb la direcció del PDeCAT. En aquesta segona trobada en territori belga, no es descarta abordar també l’encaix de la formació liderada per David Bonvehí dins de la Crida Nacional per la República, que celebra el seu congrés constituent el dia 26 de gener.

D’altra banda, Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont, va insistir ahir en les seues reticències cap als jutges espanyols. “He recomanat a Puigdemont que aprengui flamenc”, va manifestar el lletrat a la sortida de la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, a la qual va comparèixer per parlar sobre la reforma de la llei d’indults que impulsa el Partit Popular. En aquest sentit, va censurar la voluntat dels populars de voler prohibir ad hoc que el Govern central tingui la facultat d’indultar els condemnats per rebel·lió. D’aquesta manera, Alonso-Cuevillas va apostar perquè els parlamentaris no limitin els delictes pels quals l’Executiu central pot indultar i eximir de complir la pena als condemnats pels jutges i tribunals.

El reconeixement atorgat a Forcadell va ser entregat al seu marit, Bernat Pegueroles. Aquest va llegir una carta de l’expresidenta del Parlament, que va fer una crida als catalans a “no ser súbdits”. “Ni presó ni exili ni repressió frenaran l’anhel sobiranista”, va advertir en la seua missiva la també dirigent d’ERC, que va afirmar que sempre ha lluitat des de valors com “el pacifisme, el feminisme i la llibertat”. D’altra banda, Viver i Pi-Sunyer es va mostrar convençut que Catalunya culminarà el seu camí cap a la independència “amb èxit”. 

tracking