SEGRE

PANORAMA

Veus d'ERC i PDeCAT aposten per negociar els comptes amb Madrid

Puigdemont recorda que Madrid “ven com a primícia” una cosa que contempla l’Estatut del 2006 || Batet espera atreure amb inversions al ‘sí’ els independentistes

Meritxell Batet.

Meritxell Batet.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poques hores després que el president de la Generalitat, Quim Torra, insistís en la necessitat que l’independentisme continuï unit en el no als pressupostos generals de l’Estat i subratllés que PDeCAT, ERC i la Generalitat només podrien avalar-los en cas que la Moncloa reconegués el dret a l’autodeterminació de Catalunya, el diputat d’ERC Joan Tardà va reivindicar l’autonomia de la seua formació a l’hora de prendre la decisió final. En aquest sentit, va recordar que el català no és un Govern “monocolor”, encara que va afegir que no creu que Torra tingués “una mala intenció política” quan va llançar la seua advertència dimecres. En la mateixa línia, David Font, alcalde la localitat de Gironella i membre de la direcció del PDeCAT, es va mostrar ahir a favor que la formació presidida per David Bonvehí permeti la tramitació dels comptes socialistes al Congrés. En aquest sentit, va explicar que vetar el tràmit del projecte pressupostari a la Cambra Baixa és “noquejar d’un principi al Govern espanyol”. “Per a mi és una opció vàlida, però no encertada”, va assenyalar.

Amb tot, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es va mostrar ahir confiada a poder atreure cap al els diputats independentistes amb les inversions previstes en el projecte de pressupostos d’aquest any, que aprova avui el Consell de Ministres i portarà ben aviat al Congrés. Així, es va comprometre que Madrid compleixi, per primer cop, la disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya. Segons van avançar fonts del ministeri d’Hisenda, els comptes del 2019 inclourien almenys 1.700 milions d’euros addicionals per a Catalunya. En la mateixa línia que Batet, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va defensar que aquests pressupostos serviran per “revertir les polítiques austericides”, alhora que va criticar la posició de Torra en relació amb els comptes.

El PIB creixerà el 2019 una dècima menys del previst pel “major ajustament fiscal” en els comptes

Tanmateix, Carles Puigdemont va advertir que el Govern central pretén “vendre com a primícia” als catalans una cosa que ha incomplert des del 2006. “Espero que ningú que toqui de peus a terra compri això com el gest que s’esperava per aprovar els pressupostos de Sánchez”, va remarcar. En sintonia amb Puigdemont, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va avisar Madrid que la promesa de complir la inversió prevista en la disposició addicional tercera de l’Estatut és un “gest insuficient” perquè la seua formació avali els pressupostos generals. “Demanem solucionar i abordar el problema de veritat perquè aquesta no és la solució ni la proposta política que esperen els independentistes a Catalunya”, va manifestar.

D’altra banda, el líder del PP, Pablo Casado, va insistir que està convençut que PDeCAT i ERC acabaran donant suport als comptes socialistes. A canvi, va assegurar el popular, el president del Govern, Pedro Sánchez, permetrà que el pla independentista arribi “a bon port”.

En un altre ordre de coses, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, va rebaixar ahir una dècima la previsió de creixement per a l’Estat espanyol el 2019, fins al 2,2 per cent, a causa del “major ajustament” fiscal en els pressupostos. A més, va dir que vetllarà perquè la revisió a la baixa del PIB no afecti la pujada salarial dels funcionaris públics que es preveu per al 2020.

tracking