SEGRE

SUCCESSOS INFANTESA

El nadó ingressat per una pallissa del seu pare ja havia passat per quatre hospitals més

Una infermera de l’hospital de Calella va avisar l’ajuntament de Pineda, on resideix la família, d’irregularitats però no s’hi va intervenir || El consistori es personarà com a acusació particular

Vista general de la façana principal de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona

Vista general de la façana principal de l’Hospital Vall d’Hebron de BarcelonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nadó ingressat en estat molt greu a l’UCI de l’Hospital Vall d’Hebron després de ser apallissat pel seu pare, segons ell mateix va confessar, havia passat per quatre hospitals sense que es detectés o s’actués davant dels signes de maltractament. La mare del nadó de dos mesos va explicar en una entrevista a Antena 3 que “el dia 8 el van portar al pediatre després de dur-lo a quatre hospitals diferents on els van dir que tot era còlics de lactant”. Després de la visita al pediatre van tornar al domicili i el nadó va començar a convulsar i “el vam portar a l’Hospital de Calella, que el va derivar a Vall d’Hebron”, va dir la mare, que es troba en llibertat sense mesures cautelars.

Després de diverses proves, els metges van detectar en el nadó diverses hemorràgies, “despreniment de retina i despreniment de cervell”, així com diverses costelles fracturades, de lesions anteriors. El nadó està en coma induït, molt greu, i no sé si sobreviurà”, va admetre la progenitora.

La mare atribueix el maltractament per part del progenitor a l’“estrès” pels plors del petit

El nadó pateix un despreniment de retina que podria causar-li la pèrdua de visió

Segons va avançar ahir TV3, en una de les visites a l’hospital de Calella una infermera va detectar possibles irregularitats en el tracte cap al menor i va informar l’ajuntament de Pineda de Mar, que va obrir un expedient, pel que sembla, per la situació de risc social de la família. Segons la mare, no va detectar “mai” els maltractaments, ni ella no n’havia rebut cap. I va atribuir la pallissa a l’“estrès” pels plors del nounat.

En aquesta tessitura, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va assenyalar ahir que s’ha de determinar “si hi pot haver signes previs no detectats adequadament” i va recordar que el març del 2016, per la mort d’un bebè, ja va demanar mesures específiques per a la protecció dels nadons en situació de risc.

Va reclamar més recursos de suport familiar d’acompanyament a la parentalitat, millora de la coordinació dels serveis, millora de la formació especialitzada sobre les situacions de maltractament i de desprotecció infantil als equips i professionals dels serveis d’atenció social primària i altres programes de suport familiar.

D’altra banda, el síndic de greuges va obrir dissabte una actuació d’ofici després de tenir coneixement del cas, per la qual cosa es dirigirà a l’administració municipal, a la direcció general d’atenció a la infantesa i l’adolescència i a la conselleria de Salut per conèixer la intervenció de les diferents administracions implicades en la prevenció d’aquest possible cas de maltractament infantil i valorar el funcionament dels protocols de coordinació existents.

L’alcalde de Pineda de Mar (Barcelona), Xavier Amor, va anunciar que l’ajuntament es personarà com a acusació particular en el cas del nadó, que està des del 5 de gener a l’UCI de l’Hospital Vall d’Hebron.

S’ha de recordar que el Jutjat d’Instrucció d’Arenys de Mar (Barcelona) va acordar dissabte llibertat provisional per al pare del nadó, arrestat dijous per presumptament agredir el fill i li va prohibir apropar-se al menor a menys de 500 metres. El nadó es troba monitorizat, sedat i connectat a un respirador, i a més de fractures i hematomes pateix despreniment de retina a causa dels cops, per la qual cosa es tem que pugui perdre la visió a més totes les seqüeles que li pugui ocasionar el maltractament rebut. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge també va decretar mesures cautelars de compareixença setmanal al jutjat, retirada de passaport i prohibició de sortida del territori espanyol.

tracking