SEGRE

Sànchez, Rull i Turull demanen al Suprem que citi com a testimoni el rei i Puigdemont

L'advocat de l'exlíder de l'ANC i diputat de JxCAT Jordi Sánchez i dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull.

Sànchez, Rull i Turull demanen al Suprem que citi com a testimoni el rei i PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa de l’exlíder de l’ANC i diputat de JxCAT Jordi Sánchez i dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull demanarà al Tribunal Suprem que se citi com a testimonis en el judici del "procés" al rei Felip VI i a l’expresident del Govern Carles Puigdemont. Fonts jurídiques han informat que aquestes peticions figuren en l’escrit de defensa que l’advocat Jordi Pina té previst presentar al llarg de la tarda a l’alt tribunal.

El nom del rei Felip VI apareix al llistat de testimonis sol·licitats juntament amb el de Carles Puigdemont, però la defensa no detalla en el seu escrit la forma més adequada perquè puguin comparèixer tenint en compte les dificultats perquè ho facin.

Així, el capítol V de la de la Llei d’Enjudiciament Criminal, que regula les declaracions de testimonis, assenyala al seu article 410 que "tots els que resideixin en territori espanyol, nacionals o estrangers, que no siguin impedits, tindran obligació de presentar-se a la crida judicial per declarar com sabessin sobre el que els fos preguntat si per a això se’ls cita". Però l’article 411 precisa que "s’exceptuen del disposat a l’article anterior: el rei, la reina, els seus respectius consorts, el príncep hereu i els regents del Regne", pel que el rei està exempt de presentar-se a una citació judicial.

L’última vegada que es va sol·licitar la compareixença del rei com a testimoni va ser en el judici de Nóos a petició de Diego Torres, l’exsoci d’Iñaki Urdangarin, però el tribunal la va rebutjar per "imperatiu legal".

Els tres acusats demanen la compareixença de Felip VI per l’històric discurs que va pronunciar el 3 d’octubre del 2017, dos dies després de la celebració del referèndum declarat il·legal de l’1-O, que apareix en el relat de l’escrit d’acusació de la Fiscalia. Aquell dia, el rei va advertir que, davant de la situació "d’extrema gravetat" a Catalunya, els "legítims poders de l’Estat" han d’assegurar "l’ordre constitucional, la vigència de l’Estat de dret i l’autogovern de Catalunya, basat en la Constitució i en el seu Estatut d’Autonomia." I va assegurar que les autoritats de la Generalitat "han pretès trencar la unitat d’Espanya i la sobirania nacional" i d’una manera "clara i rotunda" s’han situat "totalment al marge del dret i de la democràcia".

Respecte a Puigdemont, considerat juntament amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, el líder del "procés", la defensa dels acusats tampoc no especifica en el seu escrit la forma en què pot comparèixer encara que l’única via possible seria a través de videoconferència. Això és així perquè en cas que Puigdemont trepitgi territori nacional, seria detingut immediatament ja que contra ell continua vigent una ordre de detenció nacional dictada pel jutge d’instrucció Pablo Llarena.

tracking