SEGRE

El fiscal demana arxivar la causa contra l'humorista Dani Mateo

El Ministeri Públic creu que l’acte no va més allà d’una "certa dosi" de provocació

El fiscal demana arxivar la causa contra l'humorista Dani Mateo

El fiscal demana arxivar la causa contra l'humorista Dani MateoEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Madrid ha demanat l’arxivament de la causa oberta contra l’humorista Dani Mateo per sonar-se el nas amb la bandera d’Espanya en una escena del programa "El Intermedio" de La Sexta en emmarcar aquesta actuació dins d’una posada en escena "desafiadora" o "crítica". En un escrit remès al titular del jutjat d’instrucció número 47 de Madrid, el Ministeri Públic creu que l’acte que es retreu a Mateo no va més allà d’una "certa dosi" de provocació "permesa per a la transmissió d’un missatge crític des de la perspectiva de la llibertat d’expressió".

Descarta per tant que hagi quedat acreditat un suposat delicte d’ofenses o ultratge a símbols d’Espanya o les seues comunitats efectuat amb publicitat i un delicte d’odi pels quals li va denunciar l’organització Alternativa Sindical de Policia. Mateo va ser denunciat després d’interpretar un "esquetx" en un programa de "El Intermedio" de La Sexta, en el qual, mentre llegia el prospecte d’un medicament antigripal, esternudava i se sonava el nas amb la bandera d’Espanya. "Perdó, perdó què he fet? Jo no volia ofendre ningú. (...) No volia ofendre ni els espanyols, ni el rei ni de bon tros als xinesos que venen aquests draps. No, drap, no, drap tampoc", deia al vídeo. Però la Fiscalia destaca que "ni pel context, ni pel contingut, ni per les circumstàncies, ni per les finalitats perseguides, no es descobreix en el fet executat un propòsit ofensiu o de menyspreu a la bandera que permeti afirmar que ens trobem davant d’un delicte d’ultratge".

Segons el parer del Ministeri Públic, l’actuació de Dani Mateo no va ser acompanyada ni d’una conducta violenta ni d’expressions o gestos vexatoris o que justifiquessin o promoguessin el menyspreu. Més aviat el situa en una posada d’escena "desafiadora" de les que s’utilitzen "cada vegada més" per cridar l’atenció en els mitjans de comunicació, "protagonitzat per un humorista, dins d’un programa de televisió d’humor satíric entorn de notícies d’actualitat".

La Fiscalia també recorda que per imputar aquest delicte ha de donar-se un "propòsit inequívoc" de menysprear i ultratjar la bandera "que en el present cas no es dóna". I això "fins i tot malgrat reconèixer i destacar que la conducta desplegada per l’investigat va produir una justificada perplexitat i indignació en gran part de la societat". De fet, la seua emissió va suscitar tantes crítiques i polèmica que La Sexta va decidir retirar l’"esquetx" del web l’endemà, després de detectar que hi havia gent que es va sentir molesta i ofesa.

En qualsevol cas, com insisteix la Fiscalia, aquest tipus d’accions només poden admetre’s sota el prisma de llibertat d’expressió, segons recull la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans. L’esmentada doctrina, precisa, "val no només per a les informacions o idees acollides favorablement o que es considerin inofensives o resultin indiferents, sinó també per a aquelles que xoquen, inquieten, importunen o generen commoció i preocupació, tals, són les exigències del pluralisme, la tolerància i l’esperit d’obertura, sense les quals no existeix una societat democràtica." I en aquest horitzó "la crítica malsonant, la manifestació políticament incorrecta, els gestos o actes de mal gust o d’impactant exageració no queden expulsats del camp legítim de la llibertat d’expressió".

Quant al delicte d’odi, considera que no va incitar a la discriminació ja que amb les seues manifestacions "hilarants" no perseguia la violència ni la revenja ni si més no "puntualment".

tracking