SEGRE

REGNE UNIT EUROPA

El Parlament britànic rebutja l'acord del Brexit per una aclaparadora majoria

Theresa May rep 432 vots en contra, inclosos diputats conservadors, al seu pacte de sortida de la UE || El líder laborista, Jeremy Corbyn, presenta una moció de censura contra la primera ministra

Theresa May s’adreça als diputats britànics després de la votació de l’acord del Brexit.

Theresa May s’adreça als diputats britànics després de la votació de l’acord del Brexit.REUTERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra dels Comuns del Regne Unit va votar ahir a la nit en contra de l’acord sobre el Brexit negociat per l’Executiu de Theresa May i la Unió Europa, en la pitjor derrota parlamentària que ha encaixat un Govern britànic en la història recent. La votació, que es va resoldre en tot just uns minuts, es va saldar amb 202 vots a favor de l’acord i 432 en contra. Encara que la premsa britànica ja havia anticipat una derrota del Govern, va ser per un marge més gran del que s’havia esperat.

May va trobar el rebuig de bona part dels diputats: un nombre considerable de membres del seu Partit Conservador, els deu legisladors del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), socis del Govern; el Partit Nacionalista Escocès (SNP) i el Partit Laborista, entre d’altres. Ara, la premier té tres dies per tornar a Westminster amb el full de ruta a seguir després del no dels diputats britànics a l’acord del Brexit.

May ha perdut la confiança de bona part de diputats del seu propi partit, el conservador

La humiliant patacada a la primera ministra britànica, que considerava que el seu és l’únic pla de retirada de la Unió Europea possible, deixa el país en uns llimbs respecte al seu canvi polític i econòmic més important en dècades, que es farà efectiu d’aquí a dos mesos i mig.

Aquesta derrota del Govern es deu a la insatisfacció provocada per un acord de sortida que no millora la posició comercial britànica amb la UE i crea –si la negociació sobre la futura relació no acaba amb èxit en el termini de dos anys– una salvaguarda indefinida per evitar una frontera forta a Irlanda, que trencaria la unitat constitucional i comercial entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit, sense tenir Londres el dret de posar-li fi sense el vistiplau de la UE. Després de la votació, el líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, va presentar al Parlament una moció de censura contra el Govern de May.

Corbyn va argumentar que May ha protagonitzat la pitjor derrota que ha patit un Govern britànic a Westminster des dels anys 20. “El veredicte és absolutament concloent”, va dir.

A més, va retreure a la premier que “en els últims dos anys només ha tingut una prioritat: el Partit Conservador”.

Per la seua part, la primera ministra britànica va dir que buscarà dialogar amb la resta de formacions a la recerca d’alternatives al seu acord del Brexit amb la Unió Europea si supera aquesta moció de censura que ha presentat contra el seu Govern el Partit Laborista.

tracking