SEGRE

Els tècnics obriran aquest divendres dos túnels verticals per intentar rescatar Julen

Aquestes perforacions podrien durar entre dotze i setze hores

Tubs de revestiment transportats per als túnels.

Els tècnics obriran aquest divendres dos túnels verticals per intentar rescatar JulenEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dispositiu de rescat de Julen, el nen de 2 anys que va caure diumenge passat a un profund i estret pou a Totalán (Màlaga), ha decidit ampliar la possibilitat d’executar aquest divendres dos túnels verticals i no un, que serien a ambdós costats de l’original. Així ho ha anunciat avui als periodistes el representant del Col·legi d’Enginyers i Camins de Màlaga, Ángel García, qui ha afirmat també que ja s’ha aconseguit rebaixar a 15 metres el nivell del turó, la meitat de la qual cosa es preveu fer.

García ha explicat que durant el dia i la nit intentaran executar la plataforma per començar a perforar divendres al matí i que es pot treballar en paral·lel en les dos prospeccions verticals. Ha indicat que aquestes perforacions verticals de cinquanta metres, en situació de normalitat, podrien durar entre dotze i setze hores, termini que podria variar en funció del material que es trobi. Ha destacat que es pretén tenir aquests dos punts d’accés vertical perquè cada un pot presentar estrats diferents i, per tant, velocitat de treball diferent per arribar al punt desitjat i ha recordat que, a més, caldrà practicar dos galeries horitzontals d’accés al pou en els que es poden plantejar els mateixos problemes.

El representant dels enginyers ha comentat que una obra d’aquesta envergadura, en condicions normals, duraria mesos per la realització prèvia d’estudis i avantprojectes. Respecte a aquestes galeries verticals de connexió amb el pou, ha assegurat que estaran a una distància d’entre 3,5 i quatre metres.

Pel que fa al túnel horitzontal, en l’execució del qual han sorgit dificultats tècniques per la inestabilitat i duresa del terreny, ha ressaltat que s’ha estudiat desviar l’orientació d’aquesta perforació i canviar-lo a un front més estable. Ha apuntat que al pou en el qual va caure el nen hi ha ventilació i que a partir del tap de terra trobat pugues que existeixi un buit, que podria tenir aire.

El tècnic ha assenyalat que el material que s’extreu per emprendre el túnel horitzontal es diposita en un lloc que podria aprofitar-se per practicar una altra galeria en cas que calgui continuar baixant de profunditat. Ha afegit que també es valorarà la possibilitat de continuar succionant material sòlid del pou on va caure el petit -tasca que es va mantenir fins dimecres al migdia- i ha explicat que els moviments al terreny han implicat un vessament de terra en la perforació horitzontal i cal extremar la seguretat. Respecte al fet que es poguessin produir pluges en els propers dies, ha admès que "sempre la pluja condiciona bastant els treballs, però s’intentarà posar els mitjans adequats".

tracking