SEGRE

Govern central i Generalitat acorden crear un espai de diàleg entre partits

Calvo, Aragonès i Artadi s’han reunit durant més de quatre hores

El president del Govern, Pedro Sánchez, conversa amb la vicepresidenta, Carmen Calvo, durant un ple del Congrés.

Govern central i Generalitat acorden crear un espai de diàleg entre partitsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya han acordat aquest dijous valorar la possibilitat d’establir dos espais de diàleg "diferenciats", un, que ja existeix, la Comissió bilateral Estat-Generalitat, i un altre, entre partits catalans, encara per concretar. Segons han informat fonts de l’entorn de la negociació, aquesta és una de les principals conclusions de la reunió mantinguda aquest dijous, al Palau de la Moncloa, entre la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo; el seu homòleg a la Generalitat, Pere Aragonès; i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i que s’ha prolongat durant més de quatre hores. En la trobada també s’ha avançat en desenvolupar el contingut de la declaració conjunta de Pedralbes del passat 20 de desembre i insistir en la necessitat d’establir mecanismes per a un "diàleg efectiu" que porti a "una proposta política" sobre el futur de Catalunya, en el marc de l’Estatut. Ambdues parts han acordat seguir amb aquestes trobades, que tindran continuïtat a Barcelona la propera setmana, "per concretar data i contingut" dels mateixos.

Segons fonts de l’entorn català, a l’inici de la trobada, Aragonès i Artadi han traslladat "de manera contundent" a la vicepresidenta la seua "protesta i indignació" per l’operació policial d’ahir en algunes comarques de Girona que va portar a la detenció de 16 persones, entre elles dos alcaldes de la CUP, per la seua presumpta participació en l’ocupació de vies del AVE a l’aniversari de l’1-O, i han demanat explicacions.

Calvo ha respost que es tracta d’una qüestió que competeix "al Consell General del Poder Judicial i no al Ministeri de l’Interior", justificació que la part catalana ha considerat "inacceptable".

Per la seua part, la Generalitat entén que són necessàries més explicacions, com, per exemple, en la compareixença al Parlament de la delegada de Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, reclamada per JxCat, i espera que no "es produeixin més operacions indiscriminades sense ordre judicial contra càrrecs electes, periodistes i ciutadans".

Des de Ciutadans, el seu secretari general, José Manuel Villegas, ha carregat contra Sánchez per la nova trobada amb la Generalitat, per entendre que es reuneixen amb els qui volen trencar Espanya i inciten a la violència, "amb l’únic objectiu de seguir en la Moncloa". "Avui veiem un nou capitulo d’aquesta saga de reunions entre el Govern i els que se salten la llei", ha criticat Villegas en una roda de premsa al Congrés.

Per part del PP, el seu secretari general, Teodoro García Egea, ha reclamat a Sánchez que sigui "tan transparent" com considera que ha estat el seu partit amb els pactes amb Vox i Ciutadans a Andalusia i ha advertit que establir un "acord ocult" amb Catalunya seria "una covardia i una traïció a Espanya".

García Egea ha exigit saber quins punts pactarà amb el president de la Generalitat, Quim Torra, com, per exemple, si el Govern central està disposat a cedir més sobirania o "pagar el seu peatge diari" en els pressupostos. "Que tingui la valentia de posar-lo per escrit. Nosaltres hem estat valents i l’hem posat per escrit", ha afirmat García Egea, que ha instat Sánchez que baixi "dels deu mil peus als quals es troba de forma diària al seu avió".

Aquest matí, en una entrevista en Antena 3, la vicepresidenta de l’Executiu, Carmen Calvo, admetia que "totes i cada una de les vegades" que el Govern estatal es reuneix amb la Generalitat hi ha "mesa de negociació política". I subratllava que "el Govern d’Espanya és Govern de Catalunya", i ambdós han d’estar coordinats per resoldre els problemes "reals" de la Generalitat.

tracking