SEGRE

La Generalitat denunciarà les detencions d'alcaldes i activistes a Girona

Artadi es reuneix aquest dijous a Moncloa amb Calvo juntament amb el vicepresident català, Pere Aragonès

La consellera de Presidència, Elsa Artadi,

La Generalitat denunciarà les detencions d'alcaldes i activistesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, demanarà aquest dijous en nom del Govern explicacions a la vicepresidenta de l'Executiu espanyol, Carmen Calvo, sobre la "inacceptable" actuació de la Policia Nacional aquest dimecres a Girona, a la qual la Generalitat respondrà presentant una denúncia per possibles delictes de detenció il·legal.

Fonts del Govern han informat que Artadi, que es reuneix aquest dijous a Moncloa amb Calvo juntament amb el vicepresident català, Pere Aragonès, exigirà explicacions per les detencions d’alcaldes i activistes independentistes, com a primer punt de l’ordre del dia.

La detenció de setze persones, entre elles dos alcaldes de la CUP, per la seua presumpta participació en l’ocupació de vies de l'AVE en l’aniversari de l’1-O, ha causat indignació en l’independentisme, que ahir va paralitzar l’activitat en el Parlament com a protesta. El Govern critica que s’hagin detingut càrrecs públics i ciutadans sense autorització judicial expressa, pel que ha avançat que presentarà una denúncia per si els fets podrien ser constitutius d’un delicte de detenció il·legal. Les mateixes fonts del Govern al·leguen que el Codi Penal castiga tant el particular com el policia quan realitza una detenció fora dels casos que autoritza la llei. A més, esgrimeixen que el dret a la llibertat és fonamental en l’ordenació jurídica i està recollit a la Constitució i en els textos internacionals dels drets humans. En aquesta línia, argumenten les mateixes fonts que la Declaració Universal dels Drets Humans prohibeix la detenció "arbitrària".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va precisar ahir en un comunicat que els arrestos eren "detencions policials" i que, per tant, no estava ordenades pel jutge que instrueix la causa per l’ocupació de vies, encara que sí que va ser informat de l’operatiu.

tracking