SEGRE

SUCCESSOS RESCAT

Treballs a contrarellotge per rescatar Julen

Els tècnics confien a arribar-hi abans de dilluns, encara que han aparegut dificultats amb el terreny en el qual s’han de practicar els túnels d’accés fins al petit

Imatge de l’operatiu de rescat de Julen al pou de Totalán.

Imatge de l’operatiu de rescat de Julen al pou de Totalán.ALEX ZEA/EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tècnics que participen en el rescat de Julen, el nen de dos anys que van caure diumenge passat en un pou profund a Totalán (Màlaga), confien a arribar fins a ell abans de dilluns, malgrat que ahir van aparèixer dificultats amb el terreny en el qual s’havien de practicar els túnels d’accés fins al petit. El responsable de l’operatiu, Ángel García, que és el delegat del Col·legi d’Enginyers de Màlaga, va explicar que esperava aconseguir l’objectiu en aquell termini, tot i que va recordar que quan s’acabi el túnel vertical, l’equip de rescat miner que es va desplaçar des d’Astúries haurà de fer una galeria horitzontal que connecti amb el pou, per a la qual cosa ja es preparaven altres equips. Va indicar que el termini inicialment previst “s’allunya una mica” a l’haver trobat un estrat rocós de pissarra a les excavacions prèvies a l’execució de la perforació vertical –que centra els seus esforços– i que això “alenteix” els moviments de terra. En aquest sentit, va precisar que s’apliquen altres tècniques més lentes i que esperava que la veta que s’ha trobat tingués poc gruix.

Malgrat tot, mantenien la intenció de començar aquest túnel ahir a la tarda, ja que el desmunt necessari ja va assolir els 19 metres de profunditat del total de 25 de previstos. En condicions “molt favorables”, l’execució del túnel vertical pot comportar entre 12 i 15 hores, segons el tipus de terreny, tot i que va advertir que és probable que topi amb roca, la qual cosa alentiria el treball. Se seguirà amb la succió de material sòlid al pou i no deixaran de treballar per tenir-ho tot preparat amb la finalitat d’emprendre un túnel horitzontal en cas que fos necessari.

Va destacar que tots els treballs tenen “la mateixa prioritat”, encara que uns avancen més ràpid que altres i que “és com si Julen fos el fill de tots, nosaltres anem a buscar-lo”.

tracking