SEGRE

NEGOCIACIÓ PARLAMENT

May ofereix renegociar la qüestió irlandesa i descarta un nou plebiscit

Exposa les alternatives al seu pla de Brexit després del rebuig de Westminster || Elimina la taxa perquè els comunitaris obtinguin l’“estatus d’assentat”

La ‘premier’ britànica, Theresa May, ahir, a Downing Street.

La ‘premier’ britànica, Theresa May, ahir, a Downing Street.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va comparèixer ahir davant del Parlament de Westminster per exposar el seu pla B per al Brexit, després que els diputats, per àmplia majoria, tombessin la setmana passada l’acord que Londres i Brussel·les havien subscrit a fi de garantir una sortida ordenada del Regne Unit del club comunitari. Durant la seua al·locució, la premier va posar sobre la taula la possibilitat de renegociar amb la Unió Europea la qüestió de la frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda. Per això, May va instar els parlamentaris que van vetar el seu pla per al Brexit que proposin solucions alternatives.

“En les properes setmanes continuaré parlant amb els meus col·legues, inclosos els unionistes nord-irlandesos del DUP, per abordar la manera amb què puguem complir les nostres obligacions amb els irlandesos, i puguem a més obtenir el major suport possible al Parlament”. Després d’això, es va comprometre a traslladar “les conclusions d’aquest diàleg de tornada a la Unió Europea” per renegociar aquesta qüestió.

D’altra banda, May va descartar convocar un nou referèndum sobre el Brexit perquè, al seu parer, aquesta opció danyaria la “cohesió social” dels britànics. “Tinc por que un segon referèndum pugui establir un difícil precedent, que podria tenir implicacions significatives sobre com gestionem els plebiscits en aquest país”, va afirmar May.

En un altre ordre de coses, també va anunciar que el seu Govern posarà fi a la taxa de 65 lliures, uns 75 euros, que costa als comunitaris que fa més de cinc anys que són al Regne Unit sol·licitar l’“estatus d’assentat” per quedar-se en territori britànic després del Brexit.

Borrell: “El Brexit no és la DUI, que es va suspendre”

El ministre d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, va advertir ahir que el Brexit no és com la DUI de Catalunya, que “es proclama i després se’n suspenen els efectes”. “Això no seria seriós”, va manifestar. Així mateix, va assegurar que la Unió Europea adoptarà les mesures necessàries per garantir que Iberia, propietat de British Airways, pugui continuar operant si finalment hi ha un Brexit sense acord.

tracking