SEGRE

UNIÓ EUROPEA POLÍTICA

Merkel i Macron renoven la seua aliança pro UE en un tractat bilateral

Aposten per respondre a l’amenaça de populismes i nacionalismes || Brussel·les critica l’immobilisme de May i Corbin s’obre a un nou referèndum del Brexit

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president gal, Emmanuel Macron, ahir a Aquisgrà.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president gal, Emmanuel Macron, ahir a Aquisgrà.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van firmar ahir l’anomenat Tractat d’Aquisgrà, complementari al de l’Elisi del 1963, destinat a donar un nou impuls tant a les relacions bilaterals com de la Unió Europea (UE).

Ambdós líders van subscriure el document a la sala de la coronació de l’ajuntament d’aquesta ciutat alemanya, al costat de les fronteres amb Holanda i Bèlgica. “Amb el Tractat d’Aquisgrà renovem el fonament de la cooperació entre els nostres dos països”, va dir Merkel durant la cerimònia.

El nou tractat se centra en apartats tals com la seguretat, la cooperació econòmica, la investigació o tecnologia i inclourà així mateix qüestions de política exterior, educació, cultura, canvi climàtic i medi ambient i societat civil.

El nou tractat, segons la cancellera, respon a la necessitat de fer front als temps actuals, marcats per l’amenaça dels populismes i els nacionalismes i pel que representa el la sortida del Regne Unit per a la UE, conegut com a Brexit. “Per primera vegada un estat membre deixarà la UE”, va dir Merkel.

Macron, per la seua part, va qualificar el tractat d’“indispensable” i va dir que amb ell Alemanya i França “obren un nou capítol”. “Fem un nou pas a partir del fonament de la reconciliació”, va agregar.

L’acte es considera de gran rellevància per al motor francoalemany i per al conjunt del bloc europeu, al coincidir amb el moment d’incertesa respecte al Brexit i davant de les eleccions europees del maig vinent, crucials per a la UE.

D’altra banda, la Comissió Europea (CE) va tornar a demanar al Regne Unit aclarir les seues intencions sobre la sortida de la Unió Europea “tan aviat com sigui possible” i va considerar que no hi ha novetats des de Londres, després que la primera ministra britànica, Theresa May, presentés dilluns el seu pla B per al Brexit.

Des de Londres, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va fer un pas que l’atansa a l’opció de convocar un altre referèndum sobre la pertinença a la Unió Europea al proposar que el Parlament arrabassi el control del Brexit a la primera ministra.

tracking