SEGRE

PARLAMENT PARTITS

Podem deixa sol el Govern espanyol i tomba el decret dels lloguers

La Moncloa busca alternatives i critica que els d’Iglesias es fixin “fins i tot en el pèl d’una gamba” || Aprovada la norma que recull la pujada de les pensions

Sol Sánchez, d’IU, ha reemplaçat Errejón al Congrés.

Sol Sánchez, d’IU, ha reemplaçat Errejón al Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va derogar ahir el decret llei aprovat pel Govern central el mes de desembre passat sobre la regulació dels lloguers. La norma, que ampliava fins a cinc anys la durada mínima dels contractes d’arrendament, només va obtenir els suports del PSOE i dels diputats del PDeCAT, PNB, Compromís, Coalició Canària i Nova Canària. En canvi, el Partit Popular i Units Podem hi van votar en contra, així com Ciutadans, ERC, UPN, Bildu i Fòrum Astúries. D’aquesta manera, la durada mínima dels contractes de lloguer tornarà a ser de tres anys i aquest decret llei ostentarà l’honor de ser el quart que tomba el Congrés des de l’any 1979.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va treure ferro a la derrota parlamentària del Gabinet socialista i va afirmar que la relació entre la Moncloa i Units Podem és “magnífica” malgrat el rebuig d’aquest decret llei. “Simplement, Units Podem entén que hi ha matèries sobre habitatge que haurien d’haver estat incloses al decret, mentre que el Govern espanyol entén que haurien d’estar recollides en una altra classe de normativa”, va explicar. Tanmateix, fonts de l’Executiu central van arremetre contra el partit morat i van criticar que es fixin “fins i tot en el pèl d’una gamba” mentre que els partits de la dreta “fan mans i mànigues” per poder arribar a acords.

Madrid ofereix transferir 33 matèries a Euskadi, també presons, mentre negocia els comptes amb el PNB

En aquest sentit, Units Podem defensava incloure al decret de lloguers que els ajuntaments poguessin limitar els preus del lloguer, la definició d’habitatge buit o un preavís de sis mesos al contracte d’arrendament, tal com es recollia en l’acord pressupostari al qual havien arribat el mes d’octubre amb el Govern socialista.

Des de les files de Ciutadans, el seu president, Albert Rivera, va veure en el rebuig del Congrés a la norma presentada per l’Executiu socialista la prova que Pedro Sánchez no pot mantenir-se a la Moncloa a base de “decretassos”. També va carregar contra el Govern central el diputat d’Esquerra Republicana Joan Tardà, que va qualificar de “barruts” els socialistes per reclamar el vot de l’esquerra als seus decrets sense trucar ni negociar.

Tot això, a poques setmanes que el projecte de pressupostos de l’Estat sigui debatut i votat al Congrés. En aquest sentit, la número 2 de Pedro Sánchez al PSOE, Adriana Lastra, es va mostrar “optimista” davant de la possibilitat que PDeCAT i ERC acabin per donar el seu suport als comptes.

També, en el marc de la negociació pressupostària, el Gabinet central va anunciar ahir el seu pla de transferències a Euskadi. Així, va mostrar la seua predisposició a transferir 33 matèries al Govern basc, entre aquestes, la de presons. Al contrari, el portaveu del Partit Popular al Senat, Ignacio Cosidó, va avançar que els populars vetaran a la Cambra Alta els comptes si arriben a debatre’s en aquesta. “El veto està assegurat”, va subratllar.

D’altra banda, el Congrés va aprovar el decret llei del Govern espanyol que obrirà el transport de viatgers amb tren AVE a la competència el desembre del 2020 amb el suport del Partit Popular i PSOE i el no d’Units Podem. També va donar llum verda a la convalidació del decret que recull la pujada de les pensions per a aquest 2019, de l’1,6 per cent de manera general i del 3% en el cas de les mínimes i no contributives. Aquesta última norma va ser avalada per tots els partits presents a l’hemicicle menys Partit Popular i Ciutadans.

El partit morat s’enfrontarà amb una llista pròpia a Errejón

La portaveu d’Units Podem al Congrés, Irene Montero, va confirmar ahir que el partit morat presentarà una llista pròpia a les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid, que competirà contra la plataforma Més Madrid, el cap de cartell de la qual serà l’exnúmero 2 de Pablo Iglesias, Íñigo Errejón. En paral·lel, els diputats d’Units Podem van aparentar normalitat en la primera sessió de la Cambra Baixa després de la sortida d’Errejón. D’altra banda, la número 2 del PSOE, Adriana Lastra, li va recordar que les portes dels socialistes estan “obertes” per a “tots els compromesos amb l’esquerra”.

tracking