SEGRE

TRANSPORT CONFLICTE

Els taxistes de Barcelona voten sobre la vaga en un ambient d'extrema divisió

El comitè de vaga presenta la dimissió en una jornada plena de tensions || El ministre de Foment s’ofereix a fer de mitjancer tot i que el conflicte “està localitzat” i la Comissió Europea diu que “segueix” el cas

Taxis amb les llunes posteriors trencades a Barcelona.

Taxis amb les llunes posteriors trencades a Barcelona.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars de taxistes van votar ahir a Barcelona si acceptaven la proposta de decret que la Generalitat va anunciar dimarts mitjançant la qual els vehicles amb conductor (VTC) hauran de ser precontractats amb almenys 15 minuts d’antelació, un termini que seria d’una hora a l’àrea metropolitana de Barcelona. La votació estava prevista que comencés a les quatre de la tarda i es prolongués fins a les vuit, però el comitè de vaga, que havia amenaçat de dimitir, es va reunir per poder negociar i pactar com havia de ser la votació i tot es va retardar. Els taxistes van acabar de votar prop de la mitjanit i, des d’aleshores, es va dur a terme el recompte de paperetes, el resultat del qual estava previst que es conegués ja de matinada o fins i tot durant la primera hora del matí d’avui dijous. La pregunta que es va incloure a la papereta va ser: “S’aixeca l’aturada?” amb dos respostes possibles, o no. Ahir va culminar el sisè dia de vaga indefinida del sector del taxi a Barcelona, protesta convocada divendres després de rebutjar la primera proposta de la Generalitat sobre el decret llei que elabora per regular l’activitat de plataformes com Uber i Cabify.

Tito Álvarez, portaveu del comitè de vaga dels taxistes, havia presentat la dimissió després de les tensions que s’havien viscut durant l’assemblea del matí, en què es va fer evident la divisió del col·lectiu. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va assegurar que no “li importa” entrar a fer de mitjancer en el conflicte si “les parts ho demanen”, encara que va insistir que aquest conflicte “no és un problema nacional”, sinó que “està localitzat” a Madrid i Barcelona i en alguna altra gran ciutat on operen els VTC.

Fonts de la comissió Europea van assegurar que es manté al marge del conflicte però que “segueix” les propostes reguladores a Catalunya. Amb tot, van recordar que no hi ha cap legislació de la UE “específica” aplicable al transport de passatgers amb cotxe i que, per tant, els serveis són regulats a nivell “nacional o local”. Així, van descartar valorar la proposta feta per la Generalitat al sector del taxi i si s’hauria de regular a escala europea.

Els reis Felip i Letícia van accedir per l’entrada nord d’Ifema, que es trobava lliure de les mobilitzacions dels taxistes, i per la qual també va entrar la resta d’autoritats.

Després van efectuar l’habitual recorregut pels diferents llocs de la fira, una de les més importants del sector turístic.

A primera hora de la tarda, sanitaris del Samur-Protecció Madrid havien atès onze persones per ferides de caràcter lleu, cinc de les quals policies.

tracking