SEGRE

CONFLICTE GOVERN

Guaidó s'autoproclama president de Veneçuela i Trump el reconeix

Maduro crida a defensar el Palau de Miraflores i ja hi ha almenys vuit morts

Enfrontaments entre opositors i membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana, ahir a Caracas.

Enfrontaments entre opositors i membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana, ahir a Caracas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament veneçolà, Juan Guaidó, es va autoproclamar ahir “president encarregat” en substitució de Nicolás Maduro, que va prendre possessió del càrrec de cap de l’Estat el dia 10 passat. Guaidó va fer el jurament al final d’una marxa opositora a Caracas. De seguida va ser reconegut com a president “legítim” i “interí” de Veneçuela pel mandatari nord-americà Donald Trump. Així mateix, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va exigir a Maduro que renunciï al càrrec. També el secretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA), Juan Almagro, va reconèixer Guaidó com a president del país, igual com Xile, Brasil, Equador, Colòmbia, Paraguai, Argentina, Costa Rica, Guatemala o Kosovo. El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va fer una crida a la UE a adoptar una posició conjunta, mentre que PP i Cs van instar el Govern central a reconèixer Guaidó.

Per contra, el mateix Maduro va demanar “calma, consciència i mobilització popular” davant de l’“operació” de Trump “per col·locar un govern titella”. Davant de milers de concentrats al Palau de Miraflores, va instar a “fer-se respectar” i va anunciar que trenca relacions amb els EUA. En aquest sentit, va donar 72 hores als diplomàtics nord-americans perquè marxin del país. També va instar els tribunals que “actuïn” contra Guaidó. Tant Bolívia com Mèxic van mostrar el seu suport al Govern de Maduro, així com Izquierda Unida.

A les protestes d’ahir van morir almenys vuit manifestants i es va cremar una estàtua de l’exmandatari veneçolà Hugo Chávez.

Enfrontaments entre opositors i membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana, ahir a Caracas.

Enfrontaments entre opositors i membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana, ahir a Caracas.EFE

tracking