SEGRE

Els EUA i uns altres 15 països demanen que es garanteixi la "seguretat'" de Juan Guaidó

Els EUA i uns altres 15 països demanen que es garanteixi la

Els EUA i uns altres 15 països demanen que es garanteixi la "seguretat'" de Juan GuaidóEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units i uns altres 15 països han demanat aquest divendres a l’Organització d’Estats Americans (OEA) que es garanteixi la "seguretat" de l’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, i dels membres de l’Assemblea Nacional (AN, parlament), controlada per l’oposició. En un discurs davant de l’OEA, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va anar encara més lluny i va demanar a les forces de seguretat de Veneçuela que s’encarreguin de procurar aquesta protecció a Guaidó, el parador del qual es desconeix des que aquest dimecres es va proclamar "president encarregat" (interí) de Veneçuela.

"Fem una crida a les forces de seguretat veneçolanes perquè garanteixin la integritat física i la seguretat del president interí Guaidó", va dir Pompeo, que va donar el seu discurs des de la tribuna central de la sala en la qual el Consell Permanent de l’OEA va fer la seua reunió. Pompeo va tornar a advertir el president veneçolà, Nicolás Maduro, sobre qualsevol decisió per "utilitzar la violència i reprimir una transició pacífica".

Així mateix, Pompeo va anunciar que els EUA "estan llestos" per brindar més de 20 milions de dòlars en assistència humanitària al "poble" de Veneçuela i va considerar que "és hora" que l’OEA actuï davant d’un "règim moralment en fallida" i reconegui Guaidó com a president. Sobre això, Pompeo va sol·licitar una reunió regional dels ministres d’Exteriors dels països del continent per prendre una decisió sobre Veneçuela.

Quan Pompeo va acabar de parlar, l’activista Medea Benjamin, del grup pacifista "Code Pink", es va aixecar i va sostenir una pancarta amb el lema "OEA, no donis suport a un cop d’Estat a Veneçuela", mentre cridava consignes contra la política de Washington, raó per la qual va ser desallotjada de la sala. En un to menys dur que l’utilitzat pels EUA, uns altres quinze països van demanar en una declaració que es garanteixi la seguretat de Guaidó i la dels diputats opositors de l’Assemblea Nacional. La declaració, una fórmula poc comprometedora i de gran tradició a l’OEA, va ser recolzada per 16 dels 34 països que són membres actius de l’organisme: Argentina, Bahames, Brasil, Canadà, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, Estats Units, Hondures, Guatemala, Haití, Panamà, Paraguai, Perú i República Dominicana. "Demandem que es garanteixi la seguretat i la protecció del president encarregat, Juan Guaidó, i dels membres de l’Assemblea Nacional", va llegir l’ambaixadora de l’Argentina, Paula María Bertol.

Així mateix, la declaració ratifica l’"autoritat constitucional" de l’Assemblea Nacional, que ha iniciat el procés per reassumir els seus poders en considerar il·legítima la presa de possessió de la Presidència que va fer Nicolás Maduro el 10 de gener com a fruit d’unes eleccions qüestionades per la comunitat internacional.

Els 16 països donen suport "a les accions adoptades per sol·licitar ajuda humanitària internacional, la llibertat dels presos polítics, la congelació dels actius de funcionaris de Govern corrupte" i també recolzen les garanties que s’han ofert a militars i civils als quals donin suport al Legislatiu. La pròpia Assemblea Nacional ha aprovat una amnistia per als militars, una acció que busca el suport de l’estament castrense, fonamental per a qui vulgui adjudicar-se el poder a Veneçuela. La declaració va comptar amb l’immediat rebuig d’una de les representants del Govern de Veneçuela a l’OEA, Asbina Ixchel Marin Sevilla. "El comunicat que es va llegir aquí no és una declaració de l’OEA, és un simple pamflet. No es pot enganyar l’opinió pública. És una operació de propaganda que intenta justificar el cop d’Estat", va afirmar la diplomàtica, a la qual va ser recolzat durant la sessió per Bolívia i Nicaragua.

En finalitzar la reunió, el secretari general de l’OEA, Luis Almagro, va afirmar que acabar amb la "usurpació" de Nicolás Maduro ha de ser l’"únic propòsit" de l’organisme. Almagro va demanar als membres de l’OEA que actuïn d’acord amb les resolucions aprovades per l’organisme, inclosa l’avalada per 19 dels 34 estats membre l’any passat per declarar il·legítima la reeleción de Maduro.

Guadió ha aconseguit el reconeixement com a president de Veneçuela de bona part dels països del continent americà, encara que Rússia, la Xina, Bolívia, Cuba i Nicaragua continuen recolzant Maduro i altres països, com Mèxic, han optat per una posició de neutralitat i han instat al diàleg.

tracking