SEGRE

ESGLÉSIA ABUSOS

Nova denúncia d'abusos contra el mateix monjo de Montserrat

Un home que ara té 55 anys explica que Andreu Soler li va fer tocaments quan en tenia quinze || Segon cas després de la denúncia d’un exescolta de l’abadia

Imatge d’arxiu de l’abadia de Montserrat.

Imatge d’arxiu de l’abadia de Montserrat.AC N

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou testimoni assegura que va ser víctima dels abusos del monjo de Montserrat denunciat fa uns dies per un exescolta. Segons va relatar el denunciant al diari Ara, el germà Andreu Soler, ja mort, es va posar al seu llit i li va fer tocaments als genitals quan tenia 15 o 16 anys.

Ricard Zamora, que ara té 55 anys, explica que el monjo va començar a tocar-lo i a fer-li pedagogia per saber on podia trobar plaer al seu penis. Ricard va fugir aquella mateixa nit del monestir, on l’havien enviat per “redreçar-lo” d’una adolescència complicada. Era la primera nit que dormia al recinte. Ricard estava allotjat al monestir, on el van enviar els seus pares, i va quedar sota tutela del germà Andreu. Després dels abusos, va explicar que va decidir escapar-se del monestir, va baixar la muntanya fins a arribar a Monistrol i després a la seua casa a Sabadell.

El monjo acusat d’abusos va morir el 2008, any en què se'l va homenatjar amb un llibre

Aquest és el segon cas de denúncia davant dels mitjans d’abusos sexuals del mateix monjo després de les revelacions d’un altre home que era escolta de Montserrat en la seua joventut, Miguel Hurtado. L’ara denunciant afirma que no ha viscut els anys posteriors de manera traumàtica, però lamenta no haver fet públic el seu cas abans. Un amic de la família va assegurar que van explicar el cas a l’abadia, però Montserrat no en té constància. El monestir ha creat una comissió independent encarregada d’estudiar possibles casos d’abusos sexuals a menors que afectin la seua comunitat.

El monjo va ser desterrat al monestir del Miracle, al Solsonès, després de la denúncia de Miguel Hurtado quan tenia 16 anys. Es dóna el cas que Adreu Soler va morir l’any 2008 després d’haver tornat al monestir de Montserrat per malaltia greu. L’abadia fins i tot li va dedicar un llibre amb les seues memòries, Escoltisme i Montserrat.

Tanmateix, ara, el mateix Bisbat ha anunciat que farà arribar el cas al Vaticà perquè sigui investigat.

Acusen també l’exrector de Vilobí d’Onyar d’abusar de nens L’exrector de Vilobí d’Onyar hauria abusat de nens durant trenta anys. Mossèn Tomás, quan va arribar al poble l’any 1967, va muntar un gimnàs, portava els nens d’excursió i els convidava a veure la televisió. Però segons unes denúncies que s’han conegut ara, de seguida es va convertir en un malson per als nois: els tocava amb total impunitat, segons van relatar alguns testimonis al diari Ara. En aquest moment, Mossèn Tomás té 91 anys i viu en una residència d’Arbúcies.

tracking