SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

El Suprem descarta alliberar els presos i la Fiscalia rebutja observadors internacionals

El Tribunal insisteix que hi ha risc de fuga a vigílies que comenci el judici per l’1-O || Carles Puigdemont vol declarar per videoconferència des de Bèlgica, una cosa que desestimen des del TC

Imatge de la concentració dels cantaires a la plaça Paeria, ahir.

Imatge de la concentració dels cantaires a la plaça Paeria, ahir.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va rebutjar ahir, de nou, la petició de llibertat que havien tramitat les defenses dels nou independentistes presos per l’1-O perquè, segons els magistrats, el risc de fuga s’ha intensificat a l’haver-hi, fora de l’Estat, estructures de poder organitzades. En aquest sentit, van afegir que altres membres del Govern ja han viatjat a l’estranger per reunir-se amb els integrants d’aquestes “estructures”. Els magistrats també afirmen que aquest judici no és per motius polítics: “No existeix una persecució per les idees ni es criminalitza una ideologia.”

Per la seua banda, la Fiscal General de l’Estat, María José Segarra, va afirmar que la presència d’observadors internacionals durant el judici de l’1-O, que podria començar el 5 de febrer, no serà necessària, ja que aquest es retransmetrà en directe. Segons la seua opinió, Segarra va assegurar que a l’estar “televisat i en directe, ja no podem oferir res més”.

El trasllat a Madrid dels presos es retarda després que estigués previst per avui

Esquerra acusa el Govern central de preparar una campanya de desinformació

Per la seua banda, Carles Puigdemont va presentar un text al Suprem en el qual transmetia la intenció de declarar durant el judici per videoconferència des de Bèlgica. El seu advocat, J. Alonso Cuevillas, va dir que Puigdemont actua d’aquesta manera després que les defenses l’incloguessin a la llista de testimonis. No obstant, fonts del Suprem van assegurar la setmana passada que no acceptarien la seua compareixença. D’altra banda, el trasllat dels presos de les presons catalanes a Madrid no serà avui, com així es va anunciar la setmana passada. Justícia no ha concretat una nova data, però confirma que els processats seran traslladats de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric fins a Brians 1. Allà, la Guàrdia Civil els traslladarà directament a les presons de Soto del Real, els homes, i a Alcalá-Meco, les dones. Així, queda descartada l’escala a la presó saragossana de Zuera. En un altre ordre de coses, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, es va acollir al seu dret a no declarar ahir a la compareixença als jutjats de Barcelona per la investigació pels preparatius de l’1-O. La Fiscalia va arxivar la investigació contra l’alcalde de Caldes de Montbui i eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, per un delicte de desobediència, entorn de l’1-O. Així mateix el diputat d’ERC Josep Maria Jové declararà l’1 de març al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la seua implicació en els actes de l’1-O.

En concret, la secretària d’Estat de l’antiga Marca España es prepara per explicar “el que està passant de veritat” i per llançar campanyes específiques en xarxes socials. Per aquesta raó, ahir va viatjar a Brussel·les i es va reunir amb el ministre d’Exteriors belga, Didier Reynders, per expressar-li aquestes intencions. Una cosa que també farà a Londres. Lozano va assegurar que hi ha “una preocupació general al Govern” pel previsible repunt de les campanyes de desinformació davant dels judicis pel referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i que, per això, diverses institucions ja treballen per contrarestar-ho.

Esquerra va reclamar a Lozano que detalli al Congrés el seu pla per atallar aquestes fake news (notícies falses) que pogués difondre l’independentisme. En concret, els republicans sol·liciten a Lozano que expliqui en què consistirà exactament aquesta campanya de “desinformació” que el Govern està planejant per a aquestes setmanes.

tracking