SEGRE

CRISI INSTITUCIONS

Guaidó convoca protestes perquè els militars abandonin Maduro

L’Exèrcit veneçolà, preparat per “rebre els mercenaris” que entrin al país || Pugen a 35 els morts i a 850 els arrestos des del començament del conflicte

L’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, en una de les marxes contra Maduro.

L’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, en una de les marxes contra Maduro.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament veneçolà i autoproclamat cap de l’Estat, Juan Guaidó, va convocar ahir una sèrie de protestes per a aquesta setmana amb l’objectiu de convèncer l’Exèrcit que abandoni el president del país, Nicolás Maduro, i es pronunciï a favor dels opositors. Guaidó, que va demanar que les mobilitzacions siguin “pacífiques”, va insistir en el seu projecte de llei d’amnistia per donar cobertura legal als funcionaris civils i militars que desobeeixin Maduro. Per la seua banda, les autoritats nord-americanes van advertir que donaran una “resposta significativa” si el Govern veneçolà utilitza la violència contra els opositors o contra el personal diplomàtic de Washington a Caracas.

Així les coses, el ministre de Defensa veneçolà, Vladimir Padrino López, va assegurar que els militars estan preparats per donar resposta als “violents i mercenaris” que entrin al país per atacar les seues institucions. També el ministre d’Exteriors de Maduro, Jorge Arreaza, va qualificar de “paradoxa” que governants europeus com l’espanyol Pedro Sánchez demanin eleccions a Veneçuela quan ells no han estat “electes per vot popular”. Així doncs, el mateix Maduro va reiterar el seu rebuig de l’“ultimàtum” de la Unió Europea perquè convoqui comicis presidencials.

Arran d’això, el ministre d’Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, va explicar que “esperàvem” la resposta de Maduro a l’ultimàtum comunitari. “És lògic i no esperàvem cap altra reacció”, va indicar. Borrell analitzarà la situació de Veneçuela dijous amb els seus homòlegs de la UE a Bucarest. Tanmateix, Federica Mogherini, cap de la diplomàcia europea, va avançar ahir que la crisi institucional veneçolana és “insostenible” i va exigir de nou a Maduro que convoqui eleccions “d’aquí a pocs dies”. D’altra banda, el senador republicà Marc Rubio va avançar que Washington ja ha transferit el control de diversos comptes de l’Estat veneçolà als EUA a Juan Guaidó.

En un altre ordre de coses, diverses ONG van xifrar en trenta-cinc els morts i en 850 els arrestats des de l’inici de les mobilitzacions a Veneçuela.

tracking