SEGRE

Junqueras diu que no va fugir "per responsabilitat ètica, com Sòcrates o Sèneca"

Insisteix que no van cometre "cap delicte"

Junqueras diu que no va fugir

Junqueras diu que no va fugir "per responsabilitat ètica, com Sòcrates o Sèneca"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, empresonat des del novembre de 2017 pel referèndum de l’1 d’octubre d’aquell any, explica que no va eludir a la justícia per responsabilitat cívica i ètica, com Sòcrates, Sèneca i Ciceró, que també van tenir oportunitat de fugir i no ho van fer. "Jo em vaig quedar a Catalunya per sentit de responsabilitat cap als meus ciutadans", subratlla Junqueras en una entrevista que publica aquest dimarts el diari francès "Le Figaro" des de la presó, una situació diferent de la de l’antic cap del Govern de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Bèlgica.

El líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) explica que "Sòcrates, Sèneca o Ciceró van tenir la possibilitat de fugir i no la van aprofitar" i es diu "impressionat" per "aquesta responsabilitat cívica i ètica". A més, encara que assenyala que els líders independentistes que es troben empresonats no són entre reixes per convèncer ningú i insisteix que no van cometre "cap delicte", considera que el fet que un responsable polític visqui aquesta realitat té "un valor ètic".

Preguntat sobre si cal continuar donant suport al Govern socialista de Pedro Sánchez, Junqueras respon que la qüestió, al marge que l’Executiu sigui socialista o liberal, és si "defensa els drets civils". "Per a què discutir d’una o una altra partida pressupostària si en aquest país es condemna als cantants, als humoristes, als activistes," assegura.

L’exvicepresident de la Generalitat posa l’accent en què organitzar un referèndum com va fer el seu Govern el 2017 no és delicte des que el Parlament espanyol va modificar el Codi Penal el 2005, i en què no van cometre "cap acte de violència". I es queixa que el Tribunal Constitucional, en suspendre el referèndum i declarar-lo il·legal, es va atribuir funcions que "en el marc de la cultura occidental" no li corresponen. Com a contraexemple, cita el cas del Canadà, que quan Québec va organitzar un referèndum sobre la independència, el seu Tribunal Constitucional no només no ho va impedir sinó que va instar a buscar un mecanisme de participació que es va concretar en una llei.

Junqueras considera que va ser l’ús de "la violència de l’Estat" durant el referèndum de l’1-O el que va impedir que aquest es desenvolupés en condicions i que els observadors internacionals concloguessin que no va complir els criteris per validar els seus resultats.

Però afegeix que, "malgrat tot, l’1 d’octubre marca un punt sense retorn, una demostració de la determinació democràtica dels catalans." Junqueras admet que era conscient que podia acabar a la presó, perquè anticipava que "l’aparell de l’Estat no podria resistir a la temptació", encara que alguns li deien que això no podria passar en ple segle XXI.

tracking