SEGRE

NEGOCIACIÓ EUROPA

El Parlament pressiona Theresa May perquè avorti un Brexit sense acord

Però descarta demanar a Brussel·les ajornar la sortida si no hi ha entesa || Downing Street aconsegueix l’aval dels diputats per renegociar la salvaguarda irlandesa

La primera ministra britànica, Theresa May, ahir, durant la intervenció al Parlament britànic.

La primera ministra britànica, Theresa May, ahir, durant la intervenció al Parlament britànic.HOUSE OF COMMONS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic va redoblar ahir a la nit la pressió sobre la primera ministra, Theresa May, i va aprovar una esmena en la qual l’insta a frenar el Brexit si no aconsegueix tancar un acord per a la sortida amb Brussel·les. El text, promogut per la parlamentària conservadora Caroline Spelman i que no és vinculant, va tirar endavant per una ajustada majoria de 318 vots a favor per 310 en contra. Alhora, Westminster va rebutjar una altra esmena dels laboristes, per 23 vots de diferència, en què s’instava May a sol·licitar als socis comunitaris una extensió del termini per abandonar la Unió Europea en cas de no arribar a una entesa amb els Vint-i-set.

D’altra banda, el Govern britànic va aconseguir l’aval parlamentari per provar de renegociar la clàusula de salvaguarda de la frontera irlandesa amb Brussel·les. En aquesta esmena, Westminster es va comprometre a donar suport a l’acord de Brexit de May si aconsegueix substituir l’actual acord fronterer per a Irlanda i Irlanda del Nord que evita una frontera “dura” per un altre d’“alternatiu”. El text, defensat pel conservador Graham Brady, va tirar endavant per un estret marge. De fet, la mateixa Theresa May es va posicionar a favor d’aquest text.

D’altra banda, la majoria dels diputats es van oposar també a una altra proposta dels laboristes, defensada pel seu líder, Jeremy Corbyn, en què es convidava la premier a buscar una unió duanera permanent amb la Unió Europea i també a la convocatòria d’un segon referèndum sobre el Brexit. Amb tot, May va assegurar que “mai deixaré de lluitar per la Gran Bretanya”, encara que va advertir que “les probabilitats d’èxit es redueixen molt si aquesta Cambra em lliga una mà a l’esquena”. “Buscaré canvis vinculants a Brussel·les partint dels documents aprovats avui”, va afirmar. Al seu torn, Corbyn va vaticinar que el Brexit s’haurà de retardar “en qualsevol cas”, fins i tot en el supòsit que el Parlament aconseguís arribar a un consens i donar suport a l’acord assolit amb la UE per May. A més, va demanar a la premier una reunió per traslladar-li les seues inquietuds.

tracking