SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

Els presos sobiranistes seran traslladats divendres a Madrid i faran parada a Brians 2

El Suprem els impedeix comparèixer abans del trasllat a la comissió d’investigació del 155 del Parlament || El Constitucional congela el debat de la presó de Junqueras, que amenaça de recórrer a Europa

Imatge dels presos independentistes a Lledoners que va distribuir Òmnium Cultural.

Imatge dels presos independentistes a Lledoners que va distribuir Òmnium Cultural.ÒMNIUM CULTURAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nou líders independentistes que estan en presó preventiva als centres penitenciaris de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric seran traslladats divendres a Madrid, segons va comunicar ahir el Tribunal Suprem a les seues defenses. La primera fase del trajecte consistirà a portar-los a la presó de Brians 2, on els Mossos d’Esquadra els deixaran en mans d’agents de la Guàrdia Civil. El vicepresident cessat, Oriol Junqueras, al costat dels consellers empresonats del Govern de Carles Puigdemont, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el diputat de JxCat Jordi Sànchez ingressaran a la presó de Soto del Real. La consellera destituïda de Treball, Dolors Bassa, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell aniran a la presó d’Alcalá-Meco.

En paral·lel, el Tribunal Suprem va denegar ahir l’autorització als consellers cessats amb el 155 i a la presó perquè testifiquessin presencialment o per via telemàtica a la comissió del Parlament que investiga el 155. A la resolució, els magistrats van al·legar la proximitat del judici i van explicar que la seua declaració a la Cambra catalana podria generar “indesitjades interferències” en el procés penal. D’altra banda, aquesta comissió va continuar ahir el seu treball amb la compareixença del director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, que va acusar el Tribunal Constitucional d’impedir el dret a la defensa de la Generalitat durant la intervenció de les institucions des de Madrid. Així mateix, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va reiterar davant dels diputats que l’aplicació del 155 va ser “inconstitucional”.

Puigdemont contesta que després de la sentència “cadascun explicarà el que hagi d’explicar”

Per la seua banda, el Tribunal Constitucional va eliminar de l’ordre del dia la continuació del debat sobre l’empresonament de Junqueras i va ajornar sine die la seua decisió sobre aquesta qüestió, cosa que impedirà a priori que es resolgui el recurs del també líder d’Esquerra Republicana abans que comenci el judici de l’1 d’octubre. En aquest sentit, la defensa d’Oriol Junqueras va advertir que, si comencen les vistes al Suprem sense que el Constitucional hagi resolt el recurs, portaran l’assumpte al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Junqueras, que va ser també el protagonista de la conferència política celebrada per ERC al Sant Jordi Club, va denunciar de nou davant dels seus la “violació” de drets que ha patit per l’“autoritarisme” de l’Estat. Així mateix, va reivindicar l’1-O “com el dia en el qual ens vam guanyar la llibertat” i va instar els independentistes a seguir al camí “de la pau i del diàleg”.

Carles Puigdemont no va valorar les paraules de Junqueras i va dir que, després de la sentència, “cadascun explicarà el que hagi d’explicar”. Puigdemont va ser ahir a Irlanda, es va reunir amb l’exprimer ministre del país Bertie Ahern i va impartir una conferència al Trinity College de Dublín.

tracking